Fontos a vidék fejlesztése

A közelgő európai parlamenti választásról, képviselői munkájáról beszélt több más mellett Fenyvesi Zoltán minapi tájékoztatójában Tapolcán.

Az országgyűlési képviselő a pár nappal korábbi lakossági fórum témájára vissza-tekintve megerősítette, hogy ezúttal nagy a tét, hiszen május 26-án arról döntünk, hogy a bevándorláspárti, vagy a családok támogatását előtérbe helyező erők kerüljenek többségbe.  – Volt egy gazdafórum a közelmúltban, ahol szintén ez a téma volt terítéken. Látható ugyanis, hogy az unió, a következő hétéves gazdasági ciklusában csökkenteni akarja a vidékfejlesztésre fordítható keretet, amivel mi természetesen nem értünk egyet. Bízunk abban, hogy olyan új európai parlamenti összetételt hoz ez a választás, ahol a gazdák érdekeit is maximálisan figyelembe veszik. Az uniós költségvetésben természetesen számos olyan tényező van, amit mi is tudunk támogatni. Például a digitalizációra, a biztonságra, a határok védelmére többet kell áldozni majd, mint eddig. Ezzel egyetértünk, ám a gazdák támogatásának megvonásával nem. Három olyan fórumot tartottam sok érintett polgármester részvételével az elmúlt másfél hónapban, a régióban, ahol a Magyar Falu Program volt a téma. Nagy az érdeklődés, hiszen megnyíltak a források, és bízom abban, hogy a választókerületemben elérhető éves keretösszeg, a 745 millió forint jó helyre kerül, jól hasznosul. A falusi CSOK is megmozgatta a lakosságot, hiszen ez a lehetőség, az elvándorlás által sújtott települések felé nyit. Új házak építésére, vagy a rossz állapotban lévők felújítására lehet igénybe venni a támogatást. Cél, hogy a leszakadó települések felzárkózhassanak a fejlődőben lévők mellé – hangsúlyozta a képviselő.
Fenyvesi Zoltán azt is elmondta, hogy a közelmúltban részt vett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szentpétervári, terrorizmus elleni konferenciáján.
– Számomra egyértelműen kiderült, hogy a bevándorlás kiterjedt, súlyos probléma, amelyre immár széles körben kell keresni a megoldást. Nyilvánvaló, hogy a határok védelmére kiemelt figyelmet kell fordítani, úgy a NATO, mint az EBESZ részéről, hiszen ez a két szervezet az, amely ebben a legnagyobb szerepet játszhatja. Örömmel tapasztaltam, hogy a szentpétervári konferencián is megerősítést nyert az országok részéről az illegális migráció visszaszorítására irányuló szándék, és a határok védelme. Az EBESZ-es horvát és német kollégákkal is közös állás-ponton voltunk – tette hozzá.
A képviselő a régiót jelentős mértékben érintő turizmus kapcsán arról beszélt, hogy az idegenforgalmi szezon minél hosszabb időre történő kinyújtása stratégiai kérdés a helybeli vendéglátók, borászok, szállásadók szempontjából, így ebben igyekszik minden tőle telhető segítséget megadni.