Földesi Spartathlonja

A tapolcai Földesi József is elrajtolt szeptember végén a világ egyik legkeményebb ultrafutó versenyén, a görögországi Spartathlonon. Az Akropolisz lábától mindenre elszántan indult el, gyűrte a kilométereket dacolva viharral, végeláthatatlan magasságokba emelkedő heggyel, sérüléssel, de az időt nem tudta legyőzni. Élményeit lapunkkal is megosztotta.

Föci egyik legnagyobb álma vált valóra, amikor elindult a Spartathlonon. /Fotó: Spart Photography Club/

– Szívem szerint kötelezővé tenném, hogy ezt egyszer mindenki átélje. Fantasztikus élmény – kezdte Földesi a versenyről. Magas szintű, példás, precíz szervezés, indulók a világ minden tájáról. Az egész a futókról, a futókért szól. Földesi elmondta, az utazás, az előkészületek rendben zajlottak. Athénban az Akropolisz lábától rajtolt és indult neki a 246 kilométeres útnak. Autóval felesége, Mónika, Márkus István „Öcsi”, illetve Szekeres Tibor kísérték. Nagyon szigorúak voltak a pályafelügyelők. Civilben figyelték a futók minden lépését, ő is gyűjtött be akaratán kívül „fekete pontot”. A frissítőknél a szervezők hihetetlenül figyelmesek, segítőkészek voltak. Idén először az eddig hat időellenőrző pont helyett, mind a hetvenöt frissítő és ellenőrző ponton a szintidőt is mérték. Az út, 60 kilométer viszonylag sík terep után végig változatos, emelkedőkkel és lejtőkkel teli volt.

Gyönyörű tájakon vezetett a pálya útvonala. /Fotó: Helyszíni felvétel – Földesi/

Haladtak gyorsforgalmi úton, tengerparton, hegyoldalon. Idén, eddig soha nem tapasztalt kegyetlen időjárást fogtak ki. Az eső- és szélvihar fákat döntött ki, épületeket rongált meg, törmeléket hordott az útra. Volt, hogy térdig érő vízben gyalogoltak a versenyzők. Földesi remekül vette az akadályokat, azonban egy nem várt combsérülés keresztülhúzta a számításait. – Addig minden jól ment, de aztán éreztem, hogy valami baj van a lábammal, fájdalomcsillapítóval vágtam neki már a hegynek is. Mindenki beszél róla, emlegeti, de az tényleg egy elképzelhetetlenül magas hegy – mesélt a verseny egyik legnehezebb szakaszáról. A hegy lábához már sötétedéskor érkezett. Keskeny ösvény, katasztrofális látási viszonyok, szakadó eső és beláthatatlan magasság várta. De túljutott rajta. Habár elmondta, itt, egyetlen egyszer fordult meg a fejében az egész verseny alatt, hogy feladja, annyira hihetetlennek érezte, hogy ezt teljesíteni lehet.

Éjjel sem álltak meg, folyamatosan futottak. /Fotó: Helyszíni felvétel – Földesi/

A lankás lejtőn aztán már fantasztikus érzés volt, hogy legyőzte ezt az akadályt is. Ekkor viszont már érezte, hogy a sérült lábával kifut az szintidőből. Düh, elkeseredettség és szégyen kavargott benne, végül 29 óra futás után 202 kilométernél véget ért számára a verseny. Nem önszántából adta fel, ha az idő nem szól ellene ő végigmegy az úton. Nem volt ezzel egyedül, hiszen a magyaroknak, illetve az összes indulónak körülbelül a kétharmada ért csak be.

A magyar csapat a rajt előtt.  /Fotó: Helyszíni felvétel- Földesi/

– Ha tehetem és egészségem is engedi, visszamegyek és megfogom a célban, Spártában Leonidász király szobrának a lábát. Ha már elkezdtem ezt a versenyt, egyszer be is fejezem – zárta a beszélgetést a tapolcai futó. /Májer Edit/

József ellátogatott a verseny után a célba, Leonidász király spártai szobrához. Ha rajta múlik, visszamegy és befejezi, amit elkezdett. /Fotó: Helyszíni felvétel – Földesi/

 

A Tapolcai Városi Televízió Sportmagazinjában IDE kattintva megtekintheti a teljes beszélgetést.

Földesi József Az én Spartathlonom! címmel november 21-én, szerdán 18.00 órai kezdettel élménybeszámolót tart a Tamási Áron Művelődési Központban.