Fókuszban a biztonság Taliándörögdön

Bűnmegelőzési előadáson vehettek részt a helyi szépkorúak.

A Tapolcai Rendőrkapitányság munkatársai a taliándörögdi művelődési házban tartottak előadást időseknek 2018. május 16-án 18 órai kezdettel.

A szépkorúak részletes tájékoztatást kaptak az őket veszélyeztető főbb bűncselekményekről, kiemelve a trükkös csalások és lopások elkövetési módszereit, valamint a bűnözők által alkalmazott módszerek változatos tárházát.

A rendőrök ezenkívül felhívták a figyelmet az áldozattá válás megelőzésének és az egymásra való odafigyelésnek a fontosságára is. Ismertették továbbá az egységes európai és a nemzeti segélyhívó számok használatával kapcsolatos tudnivalókról, a 107-es és a 112-es segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő igénybevételéről, valamint a valótlan bejelentés következményeiről.

A különböző termékbemutatókkal kapcsolatos tudnivalók tekintetében elmondták, hogy a házalással kínált termékek esetében alapvetően mindig legyenek bizalmatlanok. A felkínált termékek az esetek többségében ugyanis nem megfelelő minőségűek, használhatatlanok. A házalások, illetve a házalással elkövetett csalásokhoz egyéb bűncselekmények is kapcsolódhatnak, például alkalmi lopások, trükkös lopások, de a betöréses lopások előzetes terepszemléje is megvalósulhat.

A termékbemutatók, valamint az állapotfelmérések során az eladók nagyon meggyőzőek tudnak lenni, hiszen céljuk rávenni a vevőket, hogy döntésüket gyorsan és ott helyben, kellő átgondolás nélkül hozzák meg.

Az előadás végén a résztvevők egy kötetlen beszélgetés keretében tehették fel a biztonságukat érintő kérdéseket, illetve elmesélhették saját tapasztalataikat is.

Nagy Judit
sajtóreferens
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság