Finom borok lúdvacsorával

Az idei évben is megszervezte Mezőssy Zoltán és családja a Vinum Vulcanum Borlovagrenddel és a tapolcai önkormányzattal karöltve a Szent Márton napi lúdvacsorát.

A Tamási Áron Művelődési Központban Dobó Zoltán köszöntötte a vendéket. A polgármester a hagyományok ápolásának fontosságára is felhívta a figyelmet, ám külön kiemelte az emberi kapcsolatok, a barátság, a másikhoz való viszonyulás jelentőségét. Azt kérte mindenkitől, hogy ebben a felgyorsult világban, ahol a versenyszellem átitatja a mindennapokat, próbáljanak meg egy kicsit feloldódni, s a másik emberhez úgy viszonyulni, hogy előtérbe kerülhessen a barátság, a megértés, a jó szándék.

Az újborokat a római katolikus plébánia képviseletében Szakács Péter áldotta meg. A plébános beszédében – kapcsolódva a szegényeket segítő Szent Márton püspök legendájához – szólt a rászorulók támogatásáról is, amelyben ő, illetve a tapolcai plébánia is részt vállal.
Az újbor idei ünnepe egyben szép jubileum is volt, hiszen a Vinum Vulcanum borlovagrend most ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját. Amint az Knolmajer Ferenc nagymester visszaemlékezésében elhangzott, az 1988-ban létrehozott borlovagrend zászlós borának a Badacsonyi Szürkebarátot választották, amelyet 2008-tól váltott fel a Badacsonyi Kéknyelű. A Vinum Vulcanum 1988 és 1993 között Jack Tibor, 1993 és 2005 között Csanádi József, 2005 és 2015 között Tóth János Zoltán, 2015-től máig Knolmajer Ferenc nagymester vezetésével működött, működik. Tagjai az elmúlt harminc évben számos kulturális rendezvény szervezői, résztvevői. A borlovagrend kapocs a termelő, a fogyasztó és a szakmai szervezetek között, s egyben a kulturált borfogyasztás képviselője. Alapvető célja a Badacsonyi Borvidék hagyományainak ápolása, az itt termelt borok hírnevének védelme.
A lovagrend természetesen ezúttal is avatott új tagokat. A ceremónián négy új tag, Nagy Franciska Petra, Széplábi Kornél, Szügyi Dezső és Varga Máté tett fogadalmat, hogy élete végéig szereti és népszerűsíti a badacsonyi borokat. Az ünnepi esemény kifogástalan lúdvacsorával és az ehhez illő minőségi újborok megkóstolásával zárult.