Finnországi fotósok szép kiállítása Tapolcán

A finnországi Mielikuvitus Fényképész Társaság tizenkét nagyméretű táblán, mintegy harminchat értékes fotóalkotást hozott el Tapolcára. A tárlat, a klub neve után, a „Képzelet” címet kapta és szombaton ünnepélyes keretek között nyitották meg a Tamási Áron Művelődési Központban.

A tárlatnyitó hazai és külföldi vendégeit Dobó Zoltán köszöntötte.  A tapolcai polgármester méltatta a finn testvérvárosi kapcsolat jelentőségét és sikerét, továbbá köszönetet mondott a kiállítónak, hogy ezzel a nemes gesztussal is hozzájárulnak a jó kapcsolat további virágzásához.

A kiállítást, illetve a kiállítót Kari Tolonen a Lempaalai Mielikuvitus Fényképész Társaság elnöke mutatta be. – Fotóklubunk 1988-ban alakult és a 6000 taggal rendelkező Finnországi Fotográfusok Szövetségének tagja. Társaságunk, megalakulásunk 30 éves évfordulója alkalmából hozta létre az itt látható tárlatot, amely először a Lempaalai Ideapark vásárközpontban, majd olaszországi testvérvárosunkban, Castigliano del Lagoban mutattunk be a közönségnek.  A Finn  Fotográfiai Szövetség, a Finnfoto, és a hobbyfotósok szervezete,  a Finn Fotótársaság Szövetsége néhány évvel ezelőtt a vezetőségi tagokkal Tapolcán vendégeskedett, ahol meleg, baráti fogadtatásban részesültünk. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a szervező házigazdáknak. Bízom abban, hogy társaságunk ünnepi kiállítása egy kis bepillantást nyújt abba az atmoszférába, amit tagjaink a képekkel ki akartak fejezni és bemutatni Önöknek-fogalmazott a finn fotóklub vezetője.

Bolla Albertné a tapolcai Finn barátok Egyesület elnöke azt hangsúlyozta, hogy a finn fotósokkal már több éves a baráti kapcsolatuk, így jöhetett létre a mostani tárlat. – Kari Tolonen három éve látogatott először Magyarországra a lempaalai fotósklub vezetőivel. Rá egy évre már a finnországi fényképész szövetség elnöke is eljött Tapolcára, akkor került szóba a tapolcai kiállítás ötlete- mondta.

A Képzelet című fotókiállítás gyönyörű képei mellé szép muzsika is társult a megnyitón. Nem akárki szólaltatta meg hegedűjét, ezúttal Hermann Menninghaus a berlini szimfonikusok tagja játszotta a Tamási Áron Művelődési Központ aulájában Bach és Bartók műveit. /tl/