Film a magyar koronáról, amely több mint egy korona

Ülőhely nem maradt üresen a városi moziban „A  Szent Korona és koronázási kincseink nyomában” című Filmlab gyártású dokumentumfilm első vidéki nyilvános vetítésén, kedden este. Hab volt a tortán, hogy az alkotók is jelen voltak és bőséges háttér információkkal ajándékozták meg a tapolcai közönséget a vetítést követően.korona 15  Fotó: balról,  Hangodi László, Bárány Krisztián, Dr. Pálffy Géza, Dr. Décsey Sándor

A szeptemberi első budapesti nyilvános bemutatón kiderült, hogy siker koronázta az alkotók erőfeszítéseit, miszerint egy világnézetében kiegyensúlyozott, hiteles, ugyanakkor látványos és izgalmas dokumentumfilmet hozzanak létre, amely történelmi ismereteink bővítése mellett,  identitásunk megőrzéséhez, erősödéséhez járulhat hozzá.

korona 10

korona 8

A tapolcai közönség minderről vidéken elsőként győződhetett meg, az érdeklődés is ennek megfelelő volt, teltházas mozi lett belőle. A 65 perces film, ahogy arra az alkotók rávilágítottak, hiánypótló a maga nemében, hiszen a mai napig nem készült filmes alkotás a Szent Koronáról, pedig annak történelmi-, jogi-, vallási- és művészettörténeti jelentősége egyedülálló a magyar és az európai történelemben egyaránt. További kihívás volt, hogy a film alkalmas legyen oktatási célokra is, a filmesek ezért tökéletes minőségű és rendkívül látványos, szokatlan nézőpontokból bemutatott képekkel, cselekményekkel is operáltak.

korona 5

 

korona 3

Helyenként pedig regényes, de bizonyított, illetve mai tudásunk szerint hiteles történelmi képanyaggal, korabeli művészi ábrázolásokkal, fotós, archív filmes anyagokkal, sőt hagyományőrzőkkel rekonstruált történelmi jelenetekkel, ritkábban kutatói hipotézisekkel tették izgalmassá alkotásukat.  A filmben statisztaszerepet vállaló hagyományőrzők között aztán örömmel fedezhették fel a nézők Gyula vezért, illetve  Németh Gyulának, a Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium vezetőjének harcosait is, hiszen számos jelenet általuk jelenhetett meg korhű köntösben, élményszerűvé, átélhetőbbé téve azt.

korona 6

korona 7

A filmet, majd a vetítést követően az alkotókat, Dr. Pálffy Géza szakértő-főszereplőt és Bárány Krisztián rendezőt is nagy taps fogadta. Őket Hangodi László muzeológus és Dr. Décsey Sándor könyvtárigazgató kérdezte a film megszületésének körülményeiről, nehézségeiről, bőséges háttér információval, érdekes adalékkal ajándékozva meg így a közönséget.

korona 13

Az alkotók hangsúlyozták, hogy a Szent Korona és a tőle elválaszthatatlan koronázási kincseink története olyan nagyságrendű kutatási téma, amelyből értelemszerűen csak csemegézni tudtak a készítők.

korona 11

Világossá tették, hogy amit a nézők látnak e film által a Magyar Korona történetéből, az csak a jéghegy csúcsa. Ugyanakkor, örömmel jelentették be, hogy a sikert, az eredményt látva, a film alapját képező  MTA BTK TTI Szent Korona “Lendület” Kutatócsoportjának munkája  nem ért véget, az bizalmat kapott a támogatók részéről, így a jövőben valószínűleg a dokumentumfilm további részei is elkészülhetnek a Filmlabnál. /Töreky László/