Fenyvesi Zoltán: Az első szó a köszöneté

Május 26-án Európai parlamenti választásokat tartottak. Magyarországon a részvétel magas volt, 43,3 százalék, és elsöprő Fidesz-KDNP győzelem született.

Mindezt Fenyvesi Zoltán mondta ma délutáni sajtótájékoztatóján, a párt tapolcai irodájában. Az országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a választók 52,6 százaléka támogatta a Fidesz listáját. – Választókerületünkben is magas volt a részvétel, az országos átlagnak megfelelően 43 százalék feletti, a Fidesz-KDNP 53,8 százalékos győzelme viszont magasabb volt az országos átlagnál. Az első szó a köszöneté. Köszönet jár azoknak, akik szavazatukkal támogattak minket, minden aktivistánknak, a szavazatszámláló biztosoknak. A sikerhez a tapolcai választópolgárok és munkatársaink is nagy mértékben hozzájárultak. A városban közel 5 százalékot javított a 2018-as eredményhez képest a Fidesz, míg a Jobbik elvesztette támogatóinak több mint 40 százalékát. Tapolcán tehát elsöprő siker született, a választók 49,8 százaléka támogatta a Fidesz-KDNP listáját, szám szerint 2935 fő. Ezzel bizonyságot nyert, hogy Tapolca nem kér a migrációból, hanem kiáll a hagyományos keresztény értékek mellett. A szavatok aránya megerősíti, hogy Tapolca fideszes város. A választás Dobó Zoltán polgármester kudarca is, hiszen pártja, a Jobbik, elveszítette támogatónak több mint 40 százalékát – emelte ki Fenyvesi Zoltán.

Császár László, önkormányzati képviselő, a párt tapolcai elnöke szintén köszönetet mondott az őket segítő több száz aktivistának, valamint a Fideszt támogató szavazóknak. Úgy fogalmazott, a mostani eredmény jó előjele annak, hogy az őszi önkormányzati választásokon a város ismét fideszes vezetés kezébe kerülhessen. A jövő hétre tervezett tisztújító közgyűlés után már elképzelhető, hogy megtudhatjuk a kormánypárt tapolcai polgármester-jelöltjének nevét is.

Az Európai parlamenti választásokról,a valasztas.hu alapján:
A kormánypárt kapta a szavazatok több mint felét a vasárnapi Európai parlamenti választáson hazánkban. A valasztas.hu portálon lévő tájékoztató adatok szerint a Fidesz-KDNP a voksok több mint felét, 52,6 százalékát szerezte meg. A második helyen a Demokratikus Koalíció végzett 16,15 százalékkal, míg a harmadik a Momentum lett 9,78 százalékkal. Az MSZP-Párbeszéd 6,64 százalékkal, míg a Jobbik 6,39 százalékkal zárt. Az arányok a helyezések sorrendjében 13, 4, 2 és 1-1 képviselői helyet jelentenek a felsorolt pártoknak az Európai Parlamentben. A megszámlált érvényes szavazatok száma 3 millió 438 ezer 646, ami 43,37 százalékos
Választási részvételt jelent. Tapolcán a Fidesz-KDNP 49,83, a Jobbik 18,83, a DK 12,92, az MSZP-P 5,89, a Momentum 5,76 százalékot ért el, már ami a bejutási küszöb fölötti eredményeket illeti.