Feltárták a tapolcai temető értékeit

Összeírták a város régi köztemetőjében nyugvók adatait, síremlékeiket beazonosították és regisztrálták is a Tapolcai Városszépítő Egyesület és  nőklubjának tagjai.

(nagyításhoz kattintás a képekre)

temető 11

Az egyesület vállalása, – melyet az újbóli várossá válás 50. évfordulójára tettek- ezzel nem ért véget, hiszen a közeljövőben  a diszeli sírkert síremlékei is sorra kerülnek.

temető 4

Varga Károlyné Edit nyugalmazott könyvtáros, klubvezető koordinálásával papíralapú és elektronikus formában egyaránt, tízezernyi nevet rögzítettek a kezdeményezésben részt vállalók az elmúlt hónapokban.

temető

 

temető 15

Munkájuk sok szempontból hiánypótló és értékes, hiszen  egy nagy temetőtérkép megalkotása a céljuk, amelyben megjelölik azokat a sírokat, amelyek országosan-, térségi-, vagy városi szinten valamiféle személyi vagy esztétikai értéket képviselnek, vagy bármilyen szempontból figyelemre érdemesek.

temető 5

temető 9

Ezzel együtt az összeírás megteremti a lehetőségét annak, hogy az utódok, magánszemélyek, intézmények leróhassák kegyeletüket olyan elődök előtt, akiknek síremléke, nyughelye feledésbe merült az elmúlt évek-, évtizedek-, évszázadok alatt- tudtuk meg. A mostani összeírás tartalmát a jövőben egy igényes kiadvány formájában szeretnék az olvasóközönségnek ajándékozni a városszépítők.

temető 1 temető 16

A nőklub vezetője lapunknak elárulta, van egy, egyelőre csak a gondolat szintjén meglévő terve is a városszépítőknek, hogy a temető ravatalozója mögött egy féltetős kiállítóhelyen, az elhagyott, de valamiképpen várostörténeti, vagy egyéb szempontból értékes nagyon régi sírkövek új, védett helyet kapjanak. Elképzelésük támogatása érdekében a városvezetéshez fordulnak majd.

temető 8

temető 6