Felhívás

Kérjük, hogy ne etessék a galambokat és a kóbor állatokat!

Városunk 21/2017. (X.9.) számú önkormányzati rendelete, amely a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokról szól, rendelkezik arról a jelenségről is, amely egyre gyakrabban tapasztalható Tapolcán, jelesül a kóbor állatok és a galambok etetéséről. Ennek a rendelkezésnek a 9. §, g) pontja szerint megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait az, aki közterületen galambot, macskát etet.


A tavalyi évben szakmai segítséget kértünk ahhoz, hogy a belvárosból elűzzük a galambokat. Átmeneti sikert értünk csak el, mert sok esetben azt tapasztaltuk, hogy a közterületre, ablakpárkányokra kihelyezett etetőanyag miatt, a madarak visszatérnek. Sajnos az általuk hátrahagyott – sok esetben akár fertőző – ürülék megkeseríti a belvárosi lakók és az üzlettulajdonosok és – bérlők életét.
A Tóparton, de a keleti és nyugati városrész társasházas területein is gyakran tapasztalható, hogy ételmaradékot helyeznek ki (főként a hulladéktároló edények közelében) a kóbor állatok számára. Ezzel azonban sikerült beszoktatni a városba a rókákat, de érkezett már jelzés őzekről, sőt vaddisznóról is.
Tisztelettel kérek mindenkit, hogy ne etessék a galambokat, macskákat, kóbor állatokat, mert ezzel megsértik rendeletünket, valamint súlyos esetben akár közegészségügyi katasztrófát is okozhatnak, hiszen állatok által terjesztett, emberre is veszélyes fertőző betegségek jelenhetnek meg városunkban.
Aki az említett rendeletben fogalmazott szabályokat megsérti, az annak súlyosságától függően figyelmeztetésben részesül, de természetes személy esetében ötezer forinttól kettőszázezer forintig, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében pedig ötezer forinttól kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal is sújtható. A közigazgatási bírság kiszabására a jegyző jogosult.

Megértésüket, együttműködésüket köszönöm!

Dobó Zoltán
polgármester