Feladatok saját kézben

Teljes egészében önkormányzati tulajdonú cég végzi majd a városkarbantartást februártól. Több más mellett erről is döntött a képviselő-testület a legutóbbi rendkívüli ülésen.

A városházán ismertetett, majd elfogadott előterjesztés szerint az önkormányzat közvetlen irányítása alatt álló városüzemeltetési munkacsoport tevékenységét (parkfenntartás, köztisztaság), valamint több más városüzemeltetési feladatot a város kizárólagos tulajdonában álló, jelenleg tényleges gazdálkodói tevékenységet nem folytató Cselle-Ház Kft. hatáskörébe vonják. Az előzményekről nem árt tudni, hogy a tapolcai képviselő-testület 2017. február 20-án a költségvetési rendelet elfogadásával együtt a parkfenntartási és köztisztasági feladatok, valamint egyes intézményi karbantartói feladatok ellátására saját városüzemeltetési munkacsoport felállításáról is döntött. Ez a csoport két munkavezetővel, hat parkfenntartó munkással, egy kőműves szakipari munkással, egy takarítóval, egy karbantartóval, egy asztalos szakipari munkással kezdte meg tevékenységét.

2017. márciusától a város közigazgatási területén a köztisztasági munkákat már teljes egészében a munkacsoport végezte.
A parkfenntartási feladatokat a Lián Kertészeti Kft-vel megosztottan látta el a város valamennyi részén, kiegészítve a Lián Kertészeti Kft-vel megkötött vállalkozási szerződésben meghatározott területi lefedettséget. 2018. januárjától a parkfenntartói munkákat is a munkacsoport végzi.
Dobó Zoltán polgármester többször is hangsúlyozta az elmúlt időszakban, hogy a parkfenntartási feladatok saját hatáskörben történő megvalósításával elsődlegesen a költségmegtakarítás volt a cél, s ez a testület elé került előterjesztésből is visszaköszön. „Összességében elmondható, hogy a köztisztasági és parkfenntartási feladatok kiszervezésével – az előző időszakra jellemző ráfordítási szint mellett – hatékonyabb és gazdaságosabb működés, a feladatok magasabb színvonalú teljesítése várható” – olvasható az anyagban, amely arra a problémára is kitér, hogy az önkormányzat nem igényelheti vissza az Áfát, ám saját tulajdonú cége igen, azaz már önmagában ez is komoly megtakarítással járhat.
Az átszervezést két ütemben tervezik megvalósítani. Az első ütemhez tartozik a köztisztasági, a zöldfelület-fenntartási és a temetői feladatok ellátása, amely a vállalkozási tevékenység megkezdésével azonnal aktuális. A második ütemhez sorolt feladatok átvétele egy éven belül várható. Ide, többek között az egyes közterületi vagyonkezelési, védelmi feladatok, valamint az utak, hidak fenntartása tartozik. A képviselő-testület elfogadta a városüzemeltetési munkacsoport parkfenntartói, köztisztasági temető-fenntartási tevékenységeinek a Cselle-Ház Kft. hatáskörébe történő átszervezésére tett javaslatot. Egyúttal meghatalmazta a polgármestert a Cselle-Ház Kft. üzleti tevékenységének 2019. februári megindításához, illetve az ügyvezetői munkakör pályáztatásához, betöltéséhez szükséges intézkedések megtételére.
Az ülésen döntött a testület a „Közösségvezérelt településfejlesztés” pályázati konstrukcióban benyújtott helyi infrastrukturális pályázatokhoz szükséges önrészek biztosításáról is. A Csobánc Művelődési Ház energiahatékony megújításához, eszközbeszerzéséhez 8 millió 650 ezer forint önrészt vállal az önkormányzati, az igényelt támogatási összege 34 millió 600 ezer forint. A Belvárosi Közösségi Ház és közösségi célú tereinek légtechnikai felújításához 11 millió 750 ezer forintot biztosít a város a 2019. évi önkormányzati költségvetés terhére, az igényelt támogatási összege itt 47 millió forint. A Wass Albert Könyvtár és Múzeumban a gyermekkönyvtári tér átalakítására egy 23 millió forintos pályázatot nyújtott be a könyvtár, ebből a saját erő 4,6 millió forint, amit a város biztosít.
A képviselő-testület a belügyminiszter által meghirdetett, „Kiegyenlítő bérrendezési alap támogatásra” is pályázatot nyújtott be. Egyben kötelezettséget vállalt arra, hogy a Raposka és Gyulakeszi községekkel közösen fenntartott Tapolcai Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői részére a 2019. évi illetményalapot 2019. január 1-jétől kezdődően negyvennyolcezer forintban állapítja meg, és 2019. évi költségvetését negyvennyolcezer forint összegű illetményalap megállapításával fogadja el.
Dobó Zoltán polgármester az ülés végén azt is bejelentette, hogy az idén végre megindulhat a Batsányi János Gimnázium és Kollégium energetikai felújítása, ugyanis 3 érvényes pályázat érkezett be a projektre, amelyre közel 290 millió forintos támogatást nyert a város. A kivitelezésre beadott ajánlatok közül az egyik alacsonyabb ennél az összegnél, ám a másik kettő is ebben a nagyságrendben íródott.