Évnyitó fúvósparádé

Szijártó János – Várhalmi Oszkár I. Béla király tiszteletére írt indulója „melegítette be” a zenekedvelő közönséget szombaton este a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar hagyományos újévi koncertjén. A Csermák József Rendezvénycsarnokban műfaját és hangulatát tekintve is változatos hangverseny részese lehetett mindenki, a humor sem maradt ki, és a színvonalra sem lehetett panasz.

fuvoszenekar_02aaa

Péni Béla karnagy és megfiatalított csapata ezúttal is elkényeztette a szép számú, és igencsak lelkes közönséget. A több mint nyolcszáz jegyet váltó vendég előbb Alfred Reed Rushmore című művét hallhatta.

fuvoszenekar_03aaa

A szimfonikus, fúvósokra írt darab után W. A. Mozart Andantéja folytatta a sort, amelyben a csodálatos fuvolaszólót Tóth-Rompos Patrícia játszotta.

fuvoszenekar_18aaa

A szünet előtt még Hidas Frigyestől a Vidám zene, Kodály Zoltántól a Kállai-kettős szólalt meg a zenekar előadásában.

fuvoszenekar_04aaa

Külön ki kell emelni, az együttesben immár meghatározó szerepet betöltő ütős-szekciót, akik ritmushangszerek széles skáláját vonultatták fel most is, ámulatba ejtő pontossággal és eleganciával.

fuvoszenekar_16

A szünet után James Charles Barnes Foxfire címmel írt műve mesebeli világba kalauzolta a hallgatóságot, majd innen a borok kerültek a fókuszba, Ludwig Fischer bordala által. A zenekar tehetséges tapolcai tubása Illés Bence, Budapesten a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában tanul. Tavaly novemberben az országos tubaversenyen harmadik helyezést ért el ezzel a darabbal, amit ezúttal a tapolcaiak is hallhattak.

fuvoszenekar_13aaa

A kitűnő hangulatot fokozta Péni Béla és Haga Kálmán fúvós hangszerekkel bemutatott „balalajkázása”, amit természetesen orosz népi öltözékben vittek sikerre, a zenekar énekkel történő rásegítésével.

fuvoszenekar_28aaa

A továbbiakban Cornelis (Kees) Vlak holland zeneszerző New York-i sétáját tolmácsolta a lelkes közönség felé a zenekar, majd Stuart Johnson Circus suite című alkotása, illetve a Louis Armstrongra való emlékezés következett. A ráadásban a Radetzky és Rákóczi indulók hangzottak el. A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekart idén is percekig tartó vastaps jutalmazta újévi koncertjén, természetesen nem érdemtelenül.

fuvoszenekar_15aaa

Képek: Szijártó János