Értékmegőrzés Tanúhegyek módra

Tizenegy éve, hogy jelképesen örökbe fogadta a tapolcai Tanúhegyek Egyesület a szép természeti környezetben fekvő, korábban meglehetősen elhanyagolt Véndek-hegyi haranglábat. Az évtizedes értékmegőrző munkát nem hagyják elveszni, az egyesületi tagok  a napokban is dolgoztak az ódon épület és környezete rendbetételén.  Így az szombaton, a  Szent Péter Pál- napi búcsúra legszebb arcát mutatja majd. 

Sabján Géza a Tanúhegyek Egyesülete elnöke a helyszínen lapunknak elmondta, szerdán reggel nyolc órától folyamatosan folyt a munka, utánfutóval kiszállították a felújításhoz, festéshez, virágosításhoz szükséges eszközöket, gépeket és anyagokat. A két alelnök asszony már korán reggel bevásárolt egy helyi kertészetben, ahonnan tujákat, szép virágokat hoztak, de gondoskodtak a kis épület belső berendezéséhez szükséges új szentképekről és egy szőnyegről is.  Az egyesület korábban vásárolt egy padként és asztalként egyaránt funkcionáló alkalmatosságot, amit most a harangláb közelében fixen rögzítve, bebetonozva helyeztek el. Így gyakorlatilag kellemes pihenőhelyet varázsoltak az egyébként is kellemes környezetbe.

A kis Véndek-hegyi harangláb tapolcai önkormányzati területen áll, ezért a tagok társadalmi munkáját, a szerény pénzforrást igénylő felújítást az önkormányzat, illetve Dobó Zoltán polgármester is támogatta. A Tanúhegyek Egyesületének tagságából hagyományosan Sabján Géza, Buzás Gyula, Kasza Éva, Ángyánné Anci, Kálmán László, Wágner Ede, Kasza Tamás, Giczi Béla, és Ányosi László vettek részt a munkálatokban.

Mint megtudtuk,  pénteken fejeződik be véglegesen a munka, amelyet akkor közösen megünnepelnek, de újra megöntözik a most ültetett növényeket és egy nagyobb méretű szentképet is elhelyeznek a kis kápolnában. Az egyesület – amint azt Sabján Géza elnök elmondta- a jövőre vonatkozóan azt szeretné, ha a hegy ingatlantulajdonosai, illetve az egyház is magáénak érezné az épületet és részt vennének annak időnkénti állagmegóvásában, a terület tisztántartásában.   /tl/