Értékeket népszerűsít könyveiben az igazgató

Szollár Gyula második könyve a Találkozások címet kapta és néhány hete jelent meg szerzői magánkiadásban. A kötetet, a könyv megszületésének körülményeit, személyes motivációit a napokban ismertette a közönséggel a szerző a város könyvtárában.

Szollár Gyula  /fotók:tl/

Mindannyiunk életében, de személyes pályafutásomban is ott vannak azok a „találkozások”, amelyek jelentősen képesek módosítani az élet alakulását. Ezek között vannak pozitív találkozások, ahogy negatívak is. Ez a könyv azokról a találkozásokról szól, amelyek a szereplők sorsát jelentős mértékben befolyásolják. Történeteim megtörténtek, vagy nagy eséllyel megtörténhettek volna- kezdte sorrendben a második műve bemutatását az ismert tapolcai pedagógus, iskolaigazgató a Wass Albert könyvtár olvasótermében. Szollár Gyula hangsúlyozta, az írás nála hobbi, nem tartja magát írónak, ezért az esetleges hibák is megbocsáthatóak esetében.

A Találkozások, a korábbi Ezek a pimasz kamaszok című munka folytatásának tekinthető, ám valóságalapja kevésbé szilárd, több a fikciós elem, hiszen a szereplőket két évtizednyit előre repíti az időben az író. 

– Pedagógusként a gyermekek között élek. Ugyanazt a korosztályt látom, figyelem nap, mint nap. Ebben a közegben ért az inspiráció,  itt születtek meg az elmúlt öt év élményei, tapasztalatai alapján a történetek. Egyik szereplőm,  Ákos, az ő általa elmondottak valóságosak, ha nem is mindig abban a szituációban hangzottak el, ami a könyvben szerepel- árulta el.  Szollár Gyula elmondta, hogy azt az értékrendet, amelyet vall és gyakorol, akkor is megpróbálja írásain keresztül terjeszteni, ha az nem népszerű manapság. Hangsúlyozta, könyvei azért tűnnek sok számára meseszerűnek, mert olyan értékeket közvetítenek, amelyeket az emberek egy része gyakorlatilag már történelemnek tart. –  A család, a tisztesség, a műveltség azok az értékek, amelyeket nehezen értenek meg a mai gyerekek, hiszen azok haszna nehezebben észrevehető, mint egy drága luxusautó birtoklása- állítja a szerző, aki, mint hangsúlyozta nem irodalmi babérokra tör, hanem belső késztetésből,  kedvtelésből és olvasói örömére írta új könyvét is.   /Töreky László/

“A történet az Ezek a pimasz kamaszok kötet folytatása, de önálló könyvként is érdekfeszítő olvasmány. A három főszereplő, Krisztián, Zoli és András barátsága tizennyolc év után is töretlen. Mindhárman családot alapítottak, és odaadóan gondoskodnak szeretteikről. Az üzleti életben is megállják helyüket, és elveiket megtartva tisztességes úton próbálják építeni karrierjüket. Azonban nem vonhatják ki magukat a kapzsiság, az ártó szándék mérhetetlen rosszindulata alól. Mindegyik fiatalnak meg kell küzdenie a becsületéért, a családjáért, az aljas szándékú intrikákkal szemben. Nem hagyják magukra egymást most sem. A szövevényes áskálódások nem rendítik meg barátságukat, a tisztességbe vetett hitüket. A régi kitartással összefogva küzdik le a nehézségeket, miközben mély érzelmekkel átszőtt eseményeket élnek át. Segítőtársaik is akadnak, akik hisznek bennük, mert az életük hiteles. Az írás bővelkedik meglepő fordulatokban is. Ajánlom a könyvet mindazoknak, akik vallják a család fontosságát, hisznek a barátság és az őszinteség erejében.”