Érték a zöldhulladék, begyűjtése azonban nem mindenkinek ingyenes

Töreky László– Ez év szeptemberétől Tapolcán és még 43 környező településen a lakossági ügyfeleknél keletkezett kerti zöldhulladékot is elszállítja a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. helyi üzemegysége. Az érintett településeken konkrét időpontokat és gyűjtőpontokat jelölt ki a célra az NHSZ Tapolca. Néhány esetben történtek ugyan visszaélések, ám összességében jók a tapasztalatok, hatékony a begyűjtés- tudtuk meg a szolgáltatást végző cég ügyvezetőjétől, Ficsor Elzától. 

Megtudtuk, szeptember elsejétől, az elmúlt hét közepéig összesen 42300 kilogramm levélzetet, ágat, különböző növényi nyesedéket, hulladékot gyűjtött be és szállított el konténerekben a szolgáltató cég, hasonlóan az időszakos lomtalanítási akciók technikai megoldásához.

ficsor-elza-1

Ficsor Elza ügyvezető, NHSZ Tapolca

– A hulladékgazdálkodást érintő jogszabályi változások és a szakmát érintő strukturális átalakulás együttesen hatottak és tették lehetővé a lakossági zöldhulladék-gyűjtést – mondta el lapunknak Ficsor Elza ügyvezető. – Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy kizárólag a lakosság számára tartjuk fenn az ingyenes lehetőséget, tehát sem helyi üzleteknek, üzemeknek, vagy önkormányzati intézményeknek nincs lehetőségük a keletkezett zöldhulladékot térítésmentesen elhelyezni a gyűjtőpontokon. Sajnos néhány helyen, néhány településen megpróbálták kijátszani ezt a szabályozást, önkormányzati területeket raktak rendbe, lekaszálták azokat, a begyűjtött nagy mennyiségű hulladékot pedig járműveikkel a gyűjtőpontokra szállították. Történt mindez annak ellenére, hogy minden érintettet levélben tájékoztattunk, így a szabályokkal és a zöldhulladék-gyűjtés lakosságot érintő jellegével tisztában voltak. Társaságunk jogkövető, tehát felléptünk, illetve a jövőben is fellépünk a visszaélések ellen. A másik ami fontos, hogy a növényi maradványokat nem zsákokban, dobozokba gyűjtve vesszük át, hanem kizárólag tisztán, minden egyéb szennyeződéstől, fémtől, papírtól, műanyagtól mentesen. Hogy biztosan ez történjen, a konténerek mellett egy-egy munkatársunk fizikailag is segédkezik és természetesen ellenőrzi a szabályok betartását. Ez azért különösen fontos, mert az így begyűjtött hulladék, azonnal ( az ÉBH regionális hulladékgazdálkodási rendszer keretében) a régió kijelölt komposztáló telepére, konkrétan a balatonfüredi komposztálóba kerül, tehát nincs mód további válogatásra. Az ott előállított komposzt anyag értékes, minősített, forgalomképes termékké válik és virágföldként, minőségi trágyaként visszakerülhet a természeti körforgásba.

hulladekudvar-1

Hulladékudvar a családoknál keletkezett zöld-, és elektronikus hulladékok ideiglenes tárolására fenntartva, az NHSZ zalahalápi telepén

Az NHSZ a közelmúltban létrehozott hulladékudvarok létrehozásával is a lakosságnál életvitelszerűen keletkezett, zöld-, illetve elektronikus hulladékot veszi át térítésmentesen, az inert hulladékot (építési-, bontási-, kitermelt hulladék, sitt) nem, pontosabban ez utóbbit csak térítés ellenében. Ficsor Elza szerint itt is az a szabály, hogy annak jár az ingyenesség, akinek alkalmanként bizonyos mennyiségű növényi maradvány keletkezik a kertjében, vagy javíthatatlanná válik a hűtője, TV készüléke, mikrója vagy számítógépe. A lakossági hulladékudvar, ahogy neve is sugallja nem a tömeges lerakásról, üzemi hulladékok elhelyezéséről szól. Ez utóbbi esetekben a szolgáltatás a törvény szerint térítésköteles.

hulladekudvar-2