Éremeső a borászoknak a város és a hegy ünnepén

A Szent György-hegyi Napok huszonnégy éves, Tapolca ötven éve kapta vissza városi rangját. Az ünnepi évfordulóhoz ünnepélyes borverseny-díjátadó, aranyérmes borok kóstolása, történelmi visszatekintés és egy szép kiállítás társult a Tamási Áron Művelődési Központban pénteken.

(Nagyításhoz kattintás a képekre)

borkonferencia 2

A művelődési intézmény színháztermében Knolmajer Ferenc hegyközségi elnök, a Vinum Vulcanum Borlovagrend elnök-nagymestere köszöntötte a jelenlévőket.

borkonferenc 2

– Nekünk, az itt élő, itt dolgozó embereknek közös felelősségünk a több ezer éves szőlészeti-borászati hagyományok továbbvitele, átörökítése- hangsúlyozta. Beszédében a bornak mint terméknek az egyediségére hívta fel a figyelmet és legfőképpen arra, hogy Tapolcát a szőlő és bor helyezte a gazdasági fejlődés útjára. – Nincs még egy olyan ital, amely ennyire sokszínű lenne, amelyet ennyire befolyásolna a fajta, a földrajzi eredet, a termelő szaktudása és az adott évjárat. A bortermelés, borkereskedelem végigkísérte a város történelmét a 14. század óta, beleivódva az itt élők mindennapjaiba, kultúrájába. Ez a borhoz kötődő kultúra hozta létre a Szent György-hegyi Napokat is, amely közel egy negyed évszázada Hegymagas, Raposka, Kisapáti és Tapolca összefogásából született. A rendezvény a hosszú évek alatt igazi ünneppé vált az itt élők és az alkalomra idelátogató vendégek számára egyaránt- méltatta a borász a hegyhez kötődő legnevesebb eseménysorozatot, majd Hangodi László főmuzeológus, történész helytörténeti előadását ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

borkonferenc

Az előadás fókuszába értelemszerűen vidékünk és a bor szorosan összefonódó múltja, történelme került. Hangodi László évszázadokon átívelő előadása, az Atyusz nemzetség szőlőbirtokaitól, a török kori Magyarország borivási szokásain keresztül, egészen Tapolca borkereskedelmi központtá válásáig kísérte végig a szőlő, a bor és az itt élők kapcsolatát, fennmaradt történelmi emlékfoszlányait. Az élményszámba menő előadást a Szent György hegyi Napok borversenyének díjátadó ünnepsége követte, ahol a bronz-, ezüst-, és aranyérmes borok gazdáit szólította színpadra Kulka Gábor borász, Knolmajer Ferenc és Tóth János Zoltán hegymagasi polgármester.

(kattintás a képekre a nagyításhoz)

borkonferenc 5

Első ízben a város is hozzájárult a bortermelők jutalmazásához, az 50 éves várost szimbolizáló emlékplakettet, különdíjat adott át számos minőségi bortermelőnek Dobó Zoltán polgármester.

borkonferenc 9

borkonferenc 7

Később,  Szent György-hegyi aranyérmes borokat kóstolhattak Kulka Gábor szakértő közreműködésével, irányításával a művelődési központ aulájában a nagynevű, vagy még kevésbé ismert helyi termelők és  vendégeik.

borkonferenc 12

borkonferenc 14

Az aulában az alkalomra egy kiállítás is nyílt, ahol Lovász Gábor ismert Szent György-hegyi bortermelő  19. századi „pálinkafolatós” edénygyűjteményét tekinthették meg a résztvevők. Kérdésekre a helyi gyűjtő szívesen válaszolt, kiderült, a tárgyak mindegyikéhez sok-sok  emlék vagy érdekes történet kötődik.

lovász gábor kiáll