Elűzték a telet

Az idén is komoly érdeklődés mellett rendezték meg a hagyományos Tapolcai Téltemető – Télbanyaűző Maskarádét vasárnap.

A program ezúttal is felvonulással kezdődött. A Hotel Peliontól induló menet szinte teljes hosszában elfoglalta az Ady Endre utcát. A létszámmal nem volt gond, ám a jelmezek, maskarák száma kevesebb volt, mint azt korábban megszoktuk. Mindez szerencsére nem ment a hangulat rovására. A vidám menet a Hősök tere érintésével a Fő térig vonult. A parádén most is kiválasztották a legjobbnak ítélt egyéni és csoportos jelmezeket.

A gyerekek között Süsü a sárkány tetszett legjobban a zsűrinek, míg a csoportok között a Hársfa óvoda busói kapták az első díjat. A felnőtt egyéniben a tavaszi zenebohóc lett az első, míg a felnőtt csoportok közül “Popej, oliva és cukoborsó”, illetve a Zöllei család örülhetett az elismerésnek.
A karneváli hangulatot fokozta az a tény, hogy délután kisült a sok finom töpörtyű, és ezzel együtt elkészültek a legízletesebb forralt borok is. A töpörtyű sütő versenyt 2018-ban a Tanúhegyek egyesület nyerte (ők lettek az abszolút győztesek is), a második helyen a Tapolca és környéke honvéd bajtársi egyesület, a harmadikon a Lesencei Ízőrzők végeztek.

Különdíjat kapott a Vulkán járási mentő-kutató szolgálat. A forralt borok megmérettetésében a Karmacsi Pörcölők lettek az elsők. A második helyet a Pál utcai fiúk, a harmadikat a MÁV Zrt Tapolca együttese szerezte meg. A különdíjat a Nőklub Tapolca vehette át.
A főtéri télűző programban a Batsányi Táncegyüttes, az Acro Dance, Havasi Gábor, valamint a Tördemic Táncegyüttes működött közre. Újdonságként megválasztották a legszebb télbanyát is a Nyugati parti boszorkány (Gyalog Katalin) személyében, aki vándorsöprűt kapott, s értelemszerűen azzal is mehetett haza.
A Télbanyaűző maskarádé tetőpontja most is az esti máglyagyújtás volt, ahol a régi népszokást felelevenítve kiszebáb-égetéssel, a tűz körbe táncolásával búcsúztatták a telet. A rendezvényt a tapolcai önkormányzat támogatásával a Városért Egyesület, a Tanúhegyek Egyesülete, a Tapolca Kft. – Tamási Áron Művelődési Központ és a VSZE Nőklub szervezte.