Életmentésért vehettek át kitüntetést

A tapolcai Sabján Zsolt és a rábakecöli Tuba József egyaránt életmentését járó önkormányzati emléklapot vehetett át ma délelőtt Dobó Zoltán polgármestertől.

A város által alapított kitüntetés azok számára nyújt közösségi elismerést, akik lélekjelenlétükkel, bátorságukkal, lelkiismeretük parancsának engedelmeskedve segítséget nyújtottak embertársaiknak, tettükkel életeket mentettek.

Sabján Zsolt bűnügyi helyszínelő a közelmúltban egy forgalommal szemben haladó személyautóra lett figyelmes a Halápi úti körforgalomban. Hamar világossá vált számára, hogy egy rosszulléttel küzdő idős emberrel van dolga, aki elvesztette uralmát önmaga és járműve felett. Sabján Zsolt a Juhász Gyula utcában már “cikkcakkban” haladó autó elé hajtott és a megkülönböztető jelzést használva igyekezett biztosítani a szemben jövő forgalom biztonságát. A furcsa mozgású autót végül sikerült megállítani. A kocsi vezetője akkorra már alig volt magánál, erősen verejtékezett, de szerencsére azt még el tudta mondani, hogy cukorbetegségben szenved. A rendőr a mentők kiérkezéséig az autóban talált szőlőcukorból adott a betegnek, hiszen feltételezte, hogy az erősen leesett vércukorszint okozta a vezetőnél a rosszullétet. Példás lélekjelenléte, helyzetfelismerése ezúttal életet mentett.

A Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett, rábakecöli Tuba József, a férfi hitvese Csilla és kislányuk egy barlangi csónakázást megelőzően, a várakozás perceit – sok turistához hasonlóan –  tóparti sétával színesítették. Az idillnek tompa puffanás és csobbanás hangjai vetettek véget. Míg két közelben álló fiatal hölgy a mentőt hívta, József a vízben ájultan lebegő férfi kimentése céljából a belső peremrészre átlépve azonnal cselekedett. Amíg felesége Csilla fogta férje egyik kezét, a férfi a szerencsétlenül járt embert magához húzva, annak fejét kiemelte a vízből.  Végül a közeli vendéglő dolgozóinak segítségével sikerült a balesetet szenvedett és meglehetősen testes férfit kivenni a tóból, aki szerencsére még lélegzett. Tuba József, mint azt lapunknak elmondta, azóta sem tudja, hogy kit mentett meg, mi lett vele az eset óta, illetve, hogy miért esett a tóba az illető.

Azt mondta lapunknak, neveltetése, lelkiismerete szerint cselekedett, de rendkívül jól esik neki és örül annak, hogy Tapolca városa elismeri azt,  amit felségével együtt tettek. /Töreky L./