Életet mentett a város kitüntetettje

A tapolcai Töreky Ferenc életmentésért vehetett át emléklapot a polgármesteri hivatalban a mai napon. A város önkormányzatának elismerését Dobó Zoltán polgármester adta át az érintettnek.

Dobó Zoltán polgármester és Töreky Ferenc /fotók: tl/ 

Töreky Ferenc lapunknak elmondta, korábban már megtapasztalta, hogy milyen az, amikor egy ember összeesik és meghal az utcán. A múltban történt rossz élmény hatására döntött úgy, amint lehetősége nyílik, megtanulja az elsősegélynyújtást, az  újraélesztés technikáját. Ezek után egyértelmű volt számára, hogy munkahelyén, ahol középvezetőként dolgozik,  elsőként jelentkezzen a kiemelt elsősegélynyújtó feladatkörre és hozzá letegye a szükséges vizsgákat. A megszerzett tudás hamar kamatozott, korábban egy munkatárs életét mentette meg Töreky Ferenc lélekjelenléte és szakértő beavatkozása. A néhány hete Tapolcán történt esetet így mesélte el.  – A reptéren építettünk egy kis padot a ház előtt, azt ünnepelte meg a lakóközösségünk, amikor a szomszédom rendellenes horkantásaira lettem figyelmes. Először nem tulajdonítottam jelentőséget a horkantásoknak, de aztán egyéb jelekből is látszott, hogy nagy a baj. Gyorsan lerántottam őt a székről, lefektettem, megállapítottam, hogy nincs se légzése, se pulzusa. Elkezdtem azonnal a mellkasi kompressziót és éreztem, hogy újra dobog a szíve. Tíz másodpercig dobogott, majd újra abbahagyta, ezért csináltam tovább, amíg a mentő megérkezett- elevenítette fel a történéseket a kitüntetett.

Dobó Zoltán polgármester hangsúlyozta, Töreky Ferenc példaértékűen járt el egy olyan szituációban, amikor az embernek a  lélekjelenlétét megőrizni is rendkívül nehéz, nemhogy bátran és hidegvérrel  egy szakszerű életmentést megvalósítani. /tl/