Egyesületi megemlékezés a Szent Borbála szobornál

A Tanúhegyek Egyesület tagjai hagyományaikhoz híven mécseseket gyújtottak és elhelyezték a megemlékezés virágait a Szent Borbála szobornál december 4-én. A tapolcai civil szervezet megalakulásától minden évben lerója tiszteletét a bányászok védőszentje, illetve a város bányászati öröksége előtt.

Novák István alelnök bányászéletről és Szent Borbáláról szóló szép szavalatát követően, Buzás Gyula az egyesület vezetőségi tagja, titkára mondott ünnepi beszédet.

Megemlékezésében a Borbála kultusz eredetéről osztotta meg gondolatait, kiemelve, hogy Szent Borbálához, mint patrónushoz már a középkorban is imádkoztak a bányászok, hogy megvédje őket a hirtelen haláltól, a súlyos sebesülésektől.

A Tamási Áron Művelődési Központ főbejárata közelében álló Szent Borbála szobornál elsőként Sabján Géza a Tanúhegyek Egyesület elnöke és Kasza Tamásné alelnök helyezte el a megemlékezés virágait. Később a jelenlévők közösen elénekelték a bányászhimnuszt és egy-egy mécses meggyújtásával tisztelegtek a vértanú szűz emléke előtt. A bensőséges ünnepség hangulatát Haga Kálmánnak, a Járdányi Pál Zeneiskola tanárának  hangszeres játéka emelte. /tl/