Droghelyzet, kórházi adósságok

Parlamenti munkájáról adott átfogó tájékoztatót lapunknak Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő.


Az Országgyűlés pár hete két nemzetközi kábítószer egyezmény módosítását tárgyalta, a kábítószereket tiltó listák bővítését minden felszólaló támogatta. Az ENSZ Kábítószerek Bizottsága által készített egyezmény módosítása hat, a fentanilok csoportjába tartozó szerrel növeli az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján az egyes kábítószerlistákon szereplő készítmények sorát, ennek magyar jogrendbe ültetését tartalmazza a tárgyalt előterjesztés. A témában tartott parlamenti vitában több vezérszónoki felszólalásban is kifejtettem a véleményem.
Mivel sűrűn jelennek meg új pszichoaktív anyagok, ezért is tartom problémának, hogy a márciusban meghozott döntésről miért csak októberben tárgyalt az országgyűlés, illetve sajnálatosnak tartom azt is, hogy a tavaly, az általam összehívott ötpárti egyeztetésen – melyen részt vett dr. Zacher Gábor is – csak a Jobbik és az LMP képviselői vettek részt. Pedig az idő nem nekünk dolgozik, hanem a szerek készítőinek és a terjesztőknek. Ez alatt is számos új változatai jelenhettek meg a hatóanyagoknak. Felszólalásomban kifejtettem, hogy Tapolcán is mindennapos a dizájner drogoktól zombivá vált fiatalok látványa.
A hatóság és az egészségügyi rendszer sem tudja mindig megelőzni a halálozásokat. A piacon olcsón beszerezhető szerek egyes fajtái ölnek, mások súlyos egészségkárosodást okoznak és családok mennek tönkre. Rendkívül fontosnak ítélem a tiltólisták bővítésének gyorsítását, ezért azt miniszteri rendeletben szabályoznám, és nem hoznám a parlament elé. Növelni kellene a vizsgálóberendezések számát is, valamint nagyon fontos a prevenció.
Interpellációmban kérdeztem a kormányt, mi lehet az oka, hogy adósságban úsznak a szerintük “világszínvonalú” egészségügyi intézményeink. A tapolcai 83 millió, az ajkai kórház 500 millió forint adósságot halmozott fel. Vajon azokban az intézményekben minden rendben működik, ahol több millió forint összegben nincsenek kifizetve olyan számlák, mint pl. élelmezés, közüzemi díjak, orvosi eszközbeszerzés, gyógyszerbeszerzés, hulladékszállítás (…) ? Azokban az intézményekben minden rendben működik, melyek külföldi adományokra szorulnak? Ha egy meghibásodott, elavult eszköz cserére kényszerül, az új, a mindennapos működéshez nélkülözhetetlen eszközt nemzeti szalaggal adja át a kormánypárti országgyűlési képviselő, de a kórházak adósságáról, ki nem fizetett számlákról egy szó sem esik, miközben milliárdokat költenek felesleges futballpályákra.
Mivel a kormány és a lakájmédiája egyre nagyobb intenzitással hazudik az ország egészségügyi, oktatási és szociális intézményeivel kapcsolatban, így én még nagyobb intenzitással fogom látogatni ezeket az intézményeket. A saját tapasztalataim, az ott dolgozók által elmondottak alapján fogom hitelesen tájékoztatni az embereket, mivel joguk van tudni, mi a valóság. Ezért országjárásba kezdtem és az elmúlt héten, a körzetünkben található két idősek otthonát látogattam meg. Az egyre súlyosabb szakemberhiány, alulfinanszírozottság, eszközhiány az intézmények működését veszélyezteti nap, mint nap. Úgy gondolom, abból kevesebbet éreznek a körzetben élők, ha Berlinbe látogat, mintha onnan eszközöket, bútorokat hozok az intézményeink számára. A harmadik 2/3 után sajnálatos, hogy az iskoláink, kórházaink adományokra szorulnak. Attól, ha a parlament falai között más hangzik el, sajnos ez a valóság.
Rengeteg tapolcai keres meg a lakástakarékokkal kapcsolatban. Mivel sok társasház – köztük az is, melyikben élek – ezekből a megtakarításokból tudta a felújításokat elvégezni, így nagy érvágást jelentett a döntés.
Köztudott, egy nap alatt verte át a kormány a lakástakarékok után járó állami támogatások megszüntetését. Megdöbbenve hallgattam Varga miniszter sajtótájékoztatóját, ahol elmondta, sajnálja, hogy egy napot is hagytak, mivel ez idő alatt nagyon sokan kötöttek szerződést.
Nem állt ki egyetlen kormánypárti képviselő sem amellett, hogy ne szüntessék meg az a megtakarítás után járó támogatást. Köztük Fenyvesi Zoltán sem. Megjegyzem, sajnálattal tapasztaltam azt is, hogy történelem tanár létére, magát nemzeti identitásúnak valló emberként, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnökeként pártutasításra nem szavazta meg a javaslatot, hogy 2020, a trianoni tragédia 100. évfordulója, emlékév legyen Magyarországon.

          Rig Lajos
          országggyűlési képviselő