Dr. Nagy Endre lánya viszi tovább a páratlan örökséget

81 éves korában elhunyt a balatonedericsi Afrika Múzeum tulajdonosa, a kiállítóhely alapító Afrika vadász özvegye,  Dr. Nagy Endréné  Beretz Katalin. Helyét Dr. Nagy Endre lánya,  Maria Diana Cardoso tölti be, aki arra törekszik, hogy az örökséget megőrizze, azt a múzeum legjobb hagyományai mentén, az elődök szándéka és tervei alapján működtesse.  

Dr. Nagy Endre egzotikus vadászati és néprajzi gyűjteményének nagy részét 1984-ben hozta haza Magyarországra. Ez a nem mindennapi gyűjtemény 1988 óta, különleges vadasparki élővilággal körülvéve, mint múzeumi látványosság létezik Balatonedericsen.
Halála óta második felesége, Beretz Katalin működtette és bővítette férje terveinek megfelelően az Afrika Múzeumot, ahol minden látogató megismerhet egy csepp Afrikát, megtekintheti az alapító híres magyar vadász trófeáit és relikviáit, az állatkert egzotikus állatvilágát. A 81 éves múzeumvezető hölgyet alig néhány hónappal súlyos betegsége felismerését követően érte halál a tapolcai Deák Jenő Kórházban.  Beretz Katalin 1937. augusztus hatodikán született, a híres Afrika vadász második felesége volt. Férje halála után, 1994-ben  vette át a népszerű balatonedericsi kiállítóhely vezetését, amelynek jellegzetes mai arculatához, fejlődéséhez nagyban hozzájárult.

Az állatkert legidősebb afrikai származású lakója, a 49 éves Tejuhu /fotók: Töreky L. /

Vezetése idején valósult meg a szórakozási lehetőségeket gazdagító mini dzsungel, új istállók, kifutók, gyermekjátékok épültek, létesült egy kilátó és számos, az állatkert életében új állatfajjal is gazdagodott a látványosságok sora.  Érdekesség, hogy az Afrika Múzeum épülete, Beretz Katalin gyermekkori otthona, nagyszülei háza volt. Ugyanakkor az özvegynek szoros volt tapolcai kötődése is. Dr. Nagy Endréné Beretz Katalin, mint a hajdani tapolcai Mojzer család leszármazottja, 2016. márciusában, egy faládában 290 tárgyból, köztük várostörténeti szempontból értékes családi iratokból, korabeli fotókból álló gyűjteményt adományozott Tapolca város könyvtárának, illetve múzeumának.

Dr. Nagy Endréné Beretz Katalin örökül kapott családi ládájának tartalmából igényes család- és várostörténeti kiállítást is rendeztek a Wass Albert Könyvtárban. 

Az elhunyt után maradt űrt a jövőben Dr. Nagy Endre első házasságából született lánya, Maria Diana Cardoso tölti be a 2013-tól, hivatalosan állatkertként is működő múzeum életében. Mint megtudtuk, jelentős tartalmi és külsőségekben megmutatkozó változás nem várható, hiszen az örökös az elmúlt évtizedek hagyományai mentén kívánja működtetni az intézményt, amelyben jelenleg közel száz európai és afrikai állatfaj tekinthető meg igényes és szép környezetben Beretz Katalin életművének köszönhetően. Az elhunyttól a balatonedericsi temetőben vesznek végső búcsút február 10-én, szombaton 12 órakor./Töreky László/