A doni áldozatokra emlékeztek

Szijártó János

A Donnál elesett katonákra, munkaszolgálatosokra emlékeztek a vasárnapi szentmisén, majd a római katolikus templom melletti téren, a Szent István szobránál folytatódott a program.

don_06

Az önkormányzat és a Tapolcai honvéd kulturális egyesület által szervezett program szentmisével kezdődött a Nagyboldogasszony római katolikus templomban. Balázs atya szólt Jézus megkereszteléséről, majd a hazáért elesett magyar katonákról, akik földi szenvedéseik után immár Isten országában élnek. A szentmisén ezúttal Horváth Gábor, az egyesület elnöke olvasott fel, valamint közös imádságra kérte a híveket, ezzel is adózva a hazájuktól távol elesett magyar katonák emlékének. A mise után kegyeleti megemlékezéssel folytatódott a program a Szent István szobornál.

donieml3online

A katonai hagyományőrzők ünnepélyes zászlófelvonása után az érdeklődőket Dobó Zoltán polgármester szólította meg a fájdalmas, de szomorú tanulságot is magában hordozó doni áldozatok kapcsán. – Hatalmas bátorság kellett ahhoz, hogy katonáink hazájuktól távol, feláldozzák életüket, azonban a tragédiából tanulnunk is kell. Az elmúlt kétszáz év magyar szenvedéstörténete ugyanis minden esetben arról szólt, hogy idegen és ostoba érdekek, mindenféle izmusok mentén áldoztuk föl nemzetünk testét, hullattuk nemzetünk vérét. Sajnos a Don-kanyarnál is ez történt – fogalmazott a polgármester.

A katonai hagyományőrző szervezet minden évben megemlékezik a 2. honvéd hadsereg tragédiájáról. Arról a hadseregről, amelyben korosztálytól függően apáink, nagyapáink, dédapáink harcoltak. Olyan emberek, akik nem politikai meggyőződésből, hanem törvénytisztelő magyar állampolgárként tettek eleget az akkori törvényi előírásoknak. Nem “csak” eleget tettek, hanem többségük tisztességgel, becsülettel helytállt az embertelen körülmények között.

Fotók: Szijártó János