Biztonság hete az iskolában

A tapolcai rendőrök a gógánfai általános iskola növendékeinek tartottak közlekedésbiztonsági programot.

 

 

A Tapolcai Rendőrkapitányság munkatársai a Biztonság hete elnevezésű programsorozat keretében a Gógánfai Fekete István Általános Iskola alsó tagozatos diákjaihoz látogattak el 2019. szeptember 24-én délelőtt.

Az egyhetes kampány igyekszik a családok figyelmét felhívni a felelősségteljes, fenntartható és környezettudatos közlekedés fontosságára, valamint biztonságuk megerősítésére a közutakon és a mindennapokban egyaránt. A program fő üzenete, hogy a legtöbb baleset tudatos magatartással, odafigyeléssel és néhány alapszabály betartásával megelőzhető, életünk így biztonságosabbá tehető.

A tapolcai rendőrök Gógánfán a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedésre oktatták az iskolás gyermekeket. Elmondták, hogy milyen szabályok vonatkoznak a közlekedőkre, és felhívták a figyelmet a leggyakoribb figyelmetlenségekre, amelyek könnyen közlekedési balesethez vezethetnek. Hangsúlyozták, hogy gyalogosan a járdán kell közlekedniük, ha nincs járda, akkor haladhatnak csak az úttest melletti útpadkán vagy ennek hiányában az úttest szélén, lehetőleg a bal oldalon. Megtanulták az úttesten történő átkelés szabályait és beszélgettek a kerékpár kötelező tartozékairól is. Szóba kerültek a gépkocsiban történő utazás szabályai, amelynek során a gyermekbiztonsági rendszer és a biztonsági öv használatának fontosságát emelte ki az előadó.

A gyerekek azt is megtudhatták, hogy a görkorcsolya, a roller és a gördeszka játékszer és nem közlekedési eszköz, ezért azokkal csak a gyalogosok számára fenntartott helyeken haladhatnak.

Fontos, hogy a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és beszéljék át a gyalogos és a kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályait. Ezen kívül kisebb gyereket (alsó tagozatos iskolás diákot) alsóbbrendű úton se engedjen a szülő önállóan kerékpárral közlekedni, csak felnőtt felügyeletével!