Beszélgetés az 55 éves gyermekkönyvtárról

Nosztalgikus baráti beszélgetésre hívta össze a hétvégén a Wass Albert Könyvtár gyermekrészlege  az intézmény ma már nyugdíjas vezetőit, kollégáit,  felnőtt és mai olvasóit. Szinte mindenkinek volt egy-egy tanulságos, érdekes története a múltból.

Tapolcán 55 éve, a hatvanas évek első felében létesült gyermekkönyvtár egy kis fűszerüzlet helyén, a Kossuth Lajos utcában. Az első kinevezett vezető Németh Árpádné volt.  A szükséges bútorzatot az Építőipari KTSZ asztalosipari részlegében készítették, a könyveket a tóparti könyvtárban válogatták szét és egy hófúvásos, hideg téli napon szállították át a város tanácsának lovaskocsiján az új helyre. Így, csendben, minden ünnepi ceremónia nélkül nyílt meg az első gyermekkönyvtár Tapolcán, amelyet a hajdani kollégák összetartása, elhivatottsága és szaktudása hamar népszerűvé tett a városban- derült ki a múltidéző eseményen, ahol a tapolcai városi könyvtár gyermekrészlegének elmúlt több, mint fél évszázada, az elvégzett munka eredménye és máig tartó hatása rajzolódott ki a visszaemlékezésekből.

A meghívottakat elsőként Vasáros Ferencné gyermekkönyvtáros vezető, az esemény szervezője köszöntötte.  Dr. Décsey Sándor igazgató a szakterület aktív dolgozóinak, a mai  gyermekkönyvtáros kollégák érdemeit hangsúlyozta a nosztalgikus beszélgetést megelőzően.

– Ma, a múltban megszokottnál is több munkát, erőfeszítést kell tenniük  dolgozóinknak annak érdekében, hogy a gyermekek olvassanak, hogy felfedezzék, értékek vannak e falak között. Programokat, szórakozási lehetőséget kell biztosítanunk számukra, ahogy itt mutatjuk meg azt is, hogy miképpen kell elkészíteni egy-egy iskolai dolgozatot,  pályázati munkát, miként kell és lehetséges e falak között megszerezni az azokhoz szükséges információkat. – Úgy gondolom, ahogy a múltban, jelenleg is egy nagyon jó csapat dolgozik ezen a fontos szakterületen- méltatta a speciális könyvtári szakterület dolgozóinak erőfeszítéseit az igazgató.  /Töreky László/