Az internet veszélyeiről komolyan, de játékosan

Az internet biztonságos használatáról és a veszélyek elkerülésének technikáiról tartott játékos, interaktív előadást Preszl Éva pszichopedagógus, a “Lájkvadász” társasjáték megalkotója, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat magyar egyesületének oktatója, a Wass Albert könyvtárban pénteken.

Hosszú Mária, a városi könyvtár munkatársa immár második alkalommal szervez az intézmény falain belül iskolásoknak szóló előadást a témában, azúttal is nagy érdeklődés övezte a programot. Az egyenként 45 perces interaktív foglalkozásokon minden  tapolcai tagintézmény egy-egy felsős osztállyal jelent meg.

A Batsányi tagintézmény 7/a osztálya. A Lájkvadász társasjáték is az intzeneten leselkedő veszélyek felismerését és kivédését szolgálta.

Amint azt Preszl Évától megtudtuk, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kilenc éve járja az országot, hogy felnőttekeknek, segítő  szakmák képviselőinek és különböző korosztályhoz tartozó gyerekeknek tartsanak előadásokat Budapesten és vidéken egyaránt. – Célunk a tudatosítás, hogy az érintettek miként ismerjék fel, és előzzék meg azokat a veszélyeket, amelyeket az internet és a közösségi oldalak jelentenek, ezekhez gyakorlati tanácsokat is adunk. Az általános iskolák felsősei már gyakorlott internet fogyasztók, nagyon jól alkalmazzák annak technikai részét, már felismerték, hogy adataikat jól kell levédeniük, ám abban kevésbé tudatosak, hogy mit kommunikálhatnak a világhálón.

Ők még szinte mindent válogatás nélkül megosztanak magukról. Szerencsére ebben már látható némi pozitív irányú változás, egyre inkább jellemző, hogy a zárt csoportokat részesítik előnybe kommunikációjuk során- mondta el lapunknak az előadó. A tapolcai fiatalok az előadások során közvetlen gyakorlati tanácsokat kaptak arra vonatkozóan, hogy miként ellenőrizzék le az információk igazságtartalmát, miképpen alakítsanak ki ezekkel kapcsolatban saját véleményt. A cél, hogy ne manipulálhassák őket! Ugyanakkor  szóba került az internetes zaklatás és áldozattá válás elkerülése, illetve a jelenség közömbösítésének egyéni és közösségi módszereinek témája is. Preszl Éva 2016-ban kifejlesztett „Lájkvadász” nevű társasjátéka pedig izgalmassá, szemléletessé tette a fiatalok érdeklődését maximálisan élvező témát . /tl/