Az ifjú zongorista tehetség és barátai egy zenekarban, Tapolcán

A szegedi Balázs-Piri Soma alig hat éve kezdett zongorázni, de már most ott van a legjobbak között. A Magyar Televízió Virtuózok című tehetségkutató műsorának legutóbbi korosztálygyőztese a közelmúltban New Yorkban játszhatott, azonban alig várja, hogy hasonlóan tehetséges fiatal zenésztársaival tapolcai közönség elé léphessen. És ez nem csupán egy udvarias gesztus a részéről-derült ki a vele készült interjú során.

Balázs-Piri Soma: “A klasszikus zene már az első pillanattól megragadott”

Egy új és fantasztikus kezdeményezés születésének lehetnek tanúi a Virtuózok Kamaraegyüttes tapolcai koncertjének látogatói. A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató elmúlt négy évadának legkiemelkedőbb tehetségei közül öten: Szüts Apor, Lugosi Dániel Ali, Váradi Gyula, Bácsy-Schwartz Zoltán, és Balázs-Piri Soma New York, Berlin, London, Brüsszel, Strasbourg és Párizs színpadai után Tapolcán mutatkoznak be. Ez a formáció kamaraegyüttesként most először lép fel Magyarországon. Balázs- Piri Soma már alig várja a közös koncertet, mint lapunknak elmondta, ezzel a kitűnő csapattal még nem játszott egy zenekarban, nagyon izgalmas számára az egész. A 14 éves srác szivesen beszélt lapunknak arról is, hogy mi sodorta a zenei pálya felé és hogy miként változtatta meg életét a nem várt siker. – A családban senki nem zenélt, talán ezért volt a szüleim számára olyan fura, amikor először jelentettem be otthon, hogy lesz egy zongoraversenyem. Néztek rám, “hogy tessék ?”. Egyébként az egyik óvó nénim figyelt fel a ritmusérzékemre és javasolta, hogy tanuljak zenélni. Otthon volt egy nagyon kezdetleges kis szintim, innen jött, hogy legyen a zongora a hangszerem. A komolyzene szinte már az első pillanattól nagyon megragadott. Azt szeretem benne leginkább, hogy nagyon sok rétege van- árulta el lapunk kérdésére Soma, akit az elmúlt év őszén egy világhírű operaénekessel is összehozott a sors, na és a Virtuózokban bemutatott csodálatos teljesítmény.

A világhírű Plácido Domingo és a magyar tehetség

– Óriási élmény volt számomra, hogy kijuthattam és játszhattam New Yorkban, ahol Plácido Domingóval is válthattam szót. Nagyon barátságos ember, szakmáról ugyan nem beszélgettünk, de elénekelt egy részt abból a darabból amit játszottam, nagyon megható pillanatok voltak- emlékezett a fiatal zongorista. Mindenesetre Balázs-Piri Soma élete nagy fordulatot vett a sikerek óta. Most már nem is kérdés számára, hogy zenei vonalon folytatja az életét. – Sokat gyakorlok a mindennapokban, nagyon készülök a fellépésekre, beleadok mindent. Csodálatos, hogy ennyi lehetőségem van továbbadni a közönségnek a klasszikus zenét- vallja egy elhivatott, érett zenész benyomását keltve a  fiú. Balázs-Piri Soma, Szüts Apor, Lugosi Dániel Ali, Váradi Gyula, Bácsy-Schwartz Zoltán közös kamarazenekari játékát a Filharmónia Magyarország által szervezett hangversenyen, február 14-én, tehát Valentin-napján élvezheti a Tamási Áron Művelődési Központ közönsége. /tl/