Az idős korosztály védelméért

Az „Idősek Hetét” számos országban megtartják, így Magyarországon is 2018. október 8. és 14. között. Ebből az alkalomból a Tapolcai Rendőrkapitányság az áldozattá válás elkerülésének érdekében az alábbi tanácsokat ajánlja:

Elöljáróban fontos feltenni a kérdés, hogy miért válnak az idős emberek a bűnözők célpontjává, különösen a vagyon elleni jogsértések vonatkozásában. Ehhez több tényező is hozzájárul. Az idősebb korosztály még más környezetben szocializálódott, másképp reagálnak egyes élethelyzetekre. Jellemző rájuk ebből kifolyólag a kellő óvatosság hiánya, még idegenekkel szemben is. Egészségi, fizikai és mentális állapotuk romlik, ami szintén nagyban csökkenti védekező képességüket a bűnözőkkel szemben.

Ezek mellett objektív okok is szerepet játszanak áldozattá válásukban. A környezet gyakran közömbös, nem veszi észre mi történik a szomszédságában, vagy nem érzi kötelességének a cselekvést. A lakókörnyezet elhanyagoltsága, az elszigeteltség, sűrű, magas növényzet, a kivilágítatlan utcák, vagy a vagyonvédelmi eszközök elavultsága, olykor teljes hiánya mind jelentősen csökkentik a biztonságot és növelik a jogsértők esélyeit.

Fontos, hogy a rokonok, ismerősök, szomszédok is tegyenek a szépkorúak biztonságáért törődésükkel. Ha szükséges többször figyelmeztessék őket a lehetséges veszélyekre, és hárítsák el a fent felsorolt bűnelkövetést könnyítő körülményeket (növényzet irtása, zárak felszerelése stb.)

Végül fogadják meg legfontosabb intelmeinket:

  • Alkalmi munkát ne végeztessenek idegennel!
  • Ne hagyják nyitva a kapukat, ajtókat akkor sem, ha a lakásban vannak, vagy csak az udvarra lépnek ki! Bárki észrevétlenül besurranhat!
  • A lakáskulcsot ne rejtsék el a ház körül (lábtörlő, virágcserép alá), vigyék magukkal!
  • Ne tartsanak otthon nagyobb összegű készpénzt, értéktárgyakat!
  • Amennyire lehetséges szereljék fel otthonaikat modern biztonságtechnikai eszközökkel: zárakkal, biztonsági láncokkal, riasztó készülékkel!