Az aradi tizenháromra emlékeztek

Az idei évben is koszorúzással, az 1848-49-es szabadságharc utáni megtorlás felidézésével emlékeztek az aradi vértanúkra a városi köztemető melletti katonai emlékparkban.

Október hatodikán kora délután a felsorakozott iskolások, érdeklődők előtt Bajner Imre a Bárdos Lajos Általános Iskola intézményvezetője, történelemtanár szólt az aradi vérengzés előzményeiről, annak történelmi és jogi hátteréről. Beszédében rávilágított arra, hogy a tábornokok kivégzése, annak kíméletlensége és döbbenetes kegyetlensége mellett jogilag sem volt megalapozott. Az igazgató kifejtette, hogy a tábornokok ellen lefolytatott eljárás koncepciós jellegű volt, hiszen Haynauék már a tárgyalások előtt döntöttek a halálos ítéletről. A vádak jogi szempontból egyértelműen aggályosak voltak. A felségárulás ténye vitatható, mivel Ferenc József a törvények értelmében nem volt legitim magyar király, a fegyveres lázadás vádja pedig többek között azért nem állta meg a helyét, mert V. Ferdinánd 1848 októberében törvénytelenül oszlatta fel a magyar országgyűlést. De, mint tudjuk, a győztesek írják a történelmet, ők hozzák a szabályokat, akkor ennek megvalósításához két európai nagyhatalom fogott össze ellenünk.

Az ünnepi beszéd után az önkormányzat, illetve a pártok, szervezetek képviselői helyeztek el koszorút a 48-as emlékműnél. A megemlékezésen Havasi Gábor verssel, Péni Béla és Haga Kálmán fúvószenével működött közre.

Képgaléria ITT

Az aradi 13 vértanú
Lőpor és golyó általi halállal halt:

1. Lázár Vilmos, főtiszt (ezredes)
2. Gróf Dessewffy Arisztid, tábornok
3. Kiss Ernő, tábornok
4. Schweidel József, tábornok,

Kötél általi halállal halt:

5. Lovag Pöltenberg Ernő, tábornok
6. Török Ignác, tábornok
7. Láhner György, tábornok
8. Knezich Károly, tábornok
9. Nagysándor József, tábornok
10. Gróf Leiningen-Westerburg Károly, tábornok
11. Aulich Lajos, tábornok
12. Damjanich János, tábornok
13. Gróf Vécsey Károly, tábornok