Az anyatej az ember egész életére kihat

Az idén is októberben tartották meg Tapolcán az anyatejes táplálás világnapjához kapcsolódó programot a kismamáknak és gyermekeiknek.

1992-től rendezik meg világszerte az anyatejes táplálás, más néven a szoptatás világnapját. Sajnos egyre több csecsemő hal meg szerte a világon azért, mert nem jut anyatejhez. Ezért indította el az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében. Magyarországon is csatlakoztak a kezdeményezéshez, Tapolcán a Védőnői Szolgálat szervezi meg a programot a Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet támogatásával 2003 óta minden évben. Igaz, hogy nem augusztus elsején tartják, amikor a világnap eredeti időpontja van, hanem októberben, ám ez mit sem von le a program jelentőségéből.
– Különösen fontos az anyatejes táplálás, az ember egész életre kihat. Ezért igyekszünk erre felhívni a figyelmet úgy, hogy azokkal a kismamákkal és gyermekeikkel töltünk el néhány órát, akik legalább fél évig szoptattak – mondta érdeklődésünkre a szervezők nevében Lenner Lászlóné védőnő.
A Tamási Áron Művelődési Központba ezúttal huszonnégy kismama érkezett gyermekével, volt akit férje is elkísért, illetve több nagymama is ellátogatott a jó hangulatú rendezvényre. Először Tóth-Rompos Patrícia tartott gitárral, énekkel “ringató foglalkozást”, majd a Baba-mama klub a játékai kerültek a figyelem középpontjába.