Az államalapításra emlékeztek

Augusztus 20-án hagyományosan reggeltől estig programokkal várta a város az ünnepelni vágyókat.

A nap a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar térzenéjével indult, amelyet zászlófelvonás, koszorúzás, ünnepi szentmise, majd beszéd és kenyérszentelés követett. A szervezők István király imádságával, majd Jókai Anna gondolataival köszöntötték a megjelenteket. „Szent István király azt a fundamentumot adta meg, amire azóta is építkezünk. Ostoba dolog lenne lebecsülni azt, aminek hiányában nem volna mire egyre bonyolultabb jelenkori emeleteinket fölhordani.”- fogalmazott az írónő. Az ünnepély Dobó Zoltán beszédével folytatódott.

A polgármester szerint napjainkban sem lehet államunkat a hittől, keresztény gyökerektől különválasztani, hiszen „valami egybeforrt több mint ezer éve”.

A polgármester szerint napjainkban sem lehet államunkat a hittől, keresztény gyökerektől különválasztani, hiszen „valami egybeforrt több mint ezer éve”. Augusztus 20. üzenetét ma nem könnyű megérteni, hiszen számtalan kulturális, gazdasági és egyéb befolyás ér minket nap mint nap. Nem mindegy az sem, kivel ünneplünk ezen a szép napon. „A Kárpát-medencében miért ne lehetnénk mi mindannyian testvérek?”- tette fel a kérdést a polgármester. „Ebben az országban, ebben a közösségben mindenkinek van helye, aki erre az asztalra tenni akar, elfogadjuk és befogadjuk.” –fogalmazott. A polgármester beszédét követően a Batsányi Táncegyüttes tagjai hozták a város új kenyerét és adták át Dobó Zoltánnak.

A Batsányi Táncegyüttes tagjai hozták a város új kenyerét és adták át Dobó Zoltánnak.

Az egyházi szolgálatnál közreműködött Molnár Csaba Bertalan református lelkész, Szakács Péter plébános atya, dr. Szerenka Miklós általános érseki helynök és dr. Csernai Balázs atya, megáldották az új kenyeret, majd Dobó Zoltán megszegte azt.

Az egyházi szolgálatnál közreműködött Molnár Csaba Bertalan református lelkész, Szakács Péter plébános atya, dr. Szerenka Miklós általános érseki helynök és dr. Csernai Balázs atya.

A megszentelt kenyeret a táncosok kínálták körbe az ünneplőknek. Az ünnepség a Szózat eléneklésével ért véget, majd a délutáni, esti programok ismertetése következett. A későbbiek folyamán fellépett a Csobánc Népdalkör, a Batsányi Táncegyüttes, a Palmetta zenekar, majd a tűzijáték után harmonikajáték zárta a Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét rendezvénysorozatot.