András-napon mutatkoztak be a Csobánc-hegy borai

Tóth Bálint a családi pincészetként működő Csobánc Bormanufaktúra borásza mutatta be legjobb borait a diszeli közösségi házban szombat este.

andrás nap 3
A településrészen már évek óta megtartott András-napon, hagyományosan egy-egy környékbeli termelő mutatkozhat be, beszélhet borairól, borkészítési filozófiájáról. Ezúttal Tóth Bálint és hagyományos eljárással készült borai kerültek az a poharakba. A nyolc hektáros kézműves pincészetben folyó munkára jellemző, hogy az ország négy Michelin csillagos éttermének mindegyikében megtalálhatók palackos boraik. A zenés ünnepi vacsorát megelőzően az újborokat Renner Sándor plébános áldotta meg, a jelenlévőkhöz intézett szavaiban a Márton-, illetve az András-napi szokásokról, azok vallási vonatkozásairól beszélt, de pozitívan szólt a jó bor mértékletes fogyasztásáról is. Bakos Görgy Tapolca-Diszel képviselője rövid ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy a hagyomány szerint András-nappal befejeződtek a mulatozások, elzárták a hegedűt, csendesebb időszak következett, az Advent ideje. – Használjuk hát ki a hátralévő néhány órát és érezzük jól magunkat- buzdította a jelenlévőket a képviselő. Tóth Bálint az est borásza az idei újborokról szólva hangsúlyozta, hogy a 2015-ös év nagyon jó minőséget hozott borászatuk számára.andrás nap diszel

– Boraink jó része kék-szőlőből készült, igazából mi még csak sejtjük, hogy milyen lesz az új évjárat, de fehérboraink azt mutatják, hogy ez egy igen jó évjárat, mint beltartalmi értékben, mind savakban, mind cukorfokban. A savak egy kicsit bizonytalanok voltak, de erjedés után már lehetett érzékelni, hogy nagyon jók lettek a borok ebből a szempontból is. Az András-napra a 2013-as, 2014-es borainkat hoztuk, hiszen mi egy természetes borokat készítő bormanufaktúra vagyunk, az idei borokba sem avatkozunk be, értelemszerűen ezek még nem érték el a bemutatkozáshoz szükséges állapotot. Egy olaszrizlinget, egy a szürkebarát- sárga-muskotály házasítást, egy siller bort, a Kurucvér elnevezésű öt borfajtából álló „csobánci bikavérünket” és zászlóborunkat a 2010-es Magnum palackban tartott Pinot Noir-t mutatjuk be az András-napon a közönségnek.