András-napi borkóstolás

Az idén is megrendezték a hagyományos András-napi bormustrát, amelynek az Artemis Panzió étterme adott otthont az elmúlt pénteken. Ezúttal a helyi borokkal együtt bemutatkozott a közismert Horváth Családi Pincészet.

A rendezők nevében Bakos György, a diszeli településrész önkormányzati képviselője köszöntötte a résztvevőket. Beszédében a bort, mint fogalmat definiálta.
– Varázsszer, amelyben van igazság, bánat, feledés, nosztalgia, romantika, öröm, sőt, ami különösen lényeges, a bor fontos gasztronómiai kelléke életünknek. A mértékkel fogyasztott bor meg-teremtője és szimbóluma a közösségi összekovácsolódásnak. A kulturált fogyasztás barátságossá tesz bennünket és a borospohár mellett őszinte, igaz barátságok is köttetnek. Fontos a mértékkel történő fogyasztás és nélkülözhetetlen a borok ismerete – hangsúlyozta, majd az András-napi hagyományokról is szólt. Több más mellett elhangzott, hogy ilyenkor „elzárják a hegedűket”, befejeződnek a bálok, mulatságok, kezdődik az advent. Másrészt András-nappal indultak a disznóvágások, hiszen az idő hidegre fordulása már megóvta a húsokat a megromlástól.


Dobó Zoltán polgármester megköszönte a jelenlévőknek, hogy ezt a szép hagyományt tovább éltetik, s kifejezte reményét, hogy a nedűk kóstolgatása alkalmat ad az emberi kapcsolatok ápolására is. A folytatásban dr. Renner Sándor plébános áldotta meg a borokat, majd a vacsora előtt Horváth Árpád tulajdonos mutatta be a Horváth Családi Pincészetet, annak minőségi borait.
A rendezvényen a Tapolcai Musical Színpad tagjai adtak műsort.