Állatok világnapján

A Bárdos Lajos Általános Iskola Székhelyintézménye alsósait fogadta Pócsi Béla díszmadár-tenyésztő szerdán és csütörtökön a piaccsarnokban lévő üzleténél az állatok világnapja alkalmából.

A gyerekek a nemzetközi hírű tenyésztőtől és ismert környezetvédőtől megtudhatták, hogy az állatok világnapját 1931. október 4. óta ünnepelik minden esztendőben. Ez a dátum Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének napja, aki azt hirdette, hogy minden élőlényt, ami körülvesz minket védeni kell. Pócsi Béla arra külön felhívta a figyelmet, hogy az állatokat és a növényeket is óvni kell, hiszen mindez az ember életét alapvetően határozza meg. Szemléletesen magyarázta el a tápláléklánc lényegét, amelynek egymásra épülése létfontosságú. Szólt arról is, hogy évről évre újabb és újabb állatfajok halnak ki. Ezen belül a madarak száma is egyre fogy. Sajnos Tapolca környékén is sok olyan terület van, ahol a korábban megszokott madárcsicsergés ma már nem hallatszik, vagy csak ritkán. Túlságosan gyorsan pusztul az állatvilág, ami végül az ember létét is veszélyezteti, hangsúlyozta a díszmadár-tenyésztő. A gyerekek a lényegre törő előadás után kisebb csoportokban megtekinthették Pócsi Béla állatait, illetve ezzel együtt aszfaltrajz verseny kezdődött a bolt előtt. A téma idén is adott volt, állatokat kellett az aszfalton megjeleníteni. Ötletet bőven meríthettek az iskolások, hiszen már a bejárat előtt nyuszik, deguk, hörcsögök fogadták őket, míg bent halak százai, csodálatos madarak, csincsillák.
A lelkes rajzolókat Pócsi Béla ajándékkal lepte meg búcsúzóul.
Természetesen a nagy kedvenc ezúttal is Philip a kakadu volt, aki táncolt, beszélt, mókázott, és szemmel láthatóan nem jött zavarba a lelkes, ám zajos közönségtől.