A tapolcai gimnazisták megmentették Gordont

Az internet veszélyeire is figyelmeztető bűnmegelőzési játékkal látogattak el a rendőrök egy tapolcai középiskolába.

„Fókuszban a biztonság” címmel komplex bűnmegelőzési projekt indult, amely a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósul meg 2018. január 1. és 2019. május 31. között. Ennek keretében a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a Tapolcai Rendőrkapitányság munkatársaival közösen népszerűsítette a „Mentsétek meg Gordont!” elnevezésű, pályázati forrásból megvalósított bűnmegelőzési játékot 2019. február 12-én délelőtt a Batsányi János Gimnázium tizedik osztályos diákjai körében.

Az interaktív játékban Gordon egy iskolás gyermeket szimbolizáló, jelképesen megbilincselt plüss játékfigura, akit társai kirekesztettek, bántalmaztak, és ettől zárkózottá vált, eredményei romlottak. A tanulók a foglalkozás során csapatokba rendeződve logikai és ügyességi feladatokat oldottak meg, melyek a biztonságos internetezés témakörére épültek. A játék rámutatott többek között arra, hogy a diákok a saját közösségi oldalaikhoz tartozó belépési jelszavaikat ne adják meg másoknak. Ha a közösségi oldalakon számukra idegenek hívják őket személyes találkozóra, akkor szóljanak a szüleiknek, pedagógusoknak vagy az iskolarendőrnek. A rendőrök ezenkívül felhívták a tanulók figyelmét arra is, hogy bekapcsolt állapotban soha ne hagyják őrizetlenül a számítógépüket és ne maradjanak bejelentkezve, amikor nyilvános helyen “csetelnek” vagy belépnek a közösségi oldalakra.

A feladványok sikeres teljesítésével a foglalkozás végén a diákok közösen szerezték meg a kulcsot, ami a bilincset kinyitotta, és sikerült kiszabadítani Gordont a fogságból.

Az interaktív játék, a bűnmegelőzési tanácsok élményeken keresztül való megszerzése mellett megtanítja a fiatalokat arra is, hogy a sikeres együttműködéshez mindenkire szükség van, mert mindenki hozzá tud valamit tenni ahhoz, hogy egyetlen társuk se érezze magát kiközösítve. A prevenciós társasjáték az internetes zaklatásra és az erőszakra összpontosít, de segítségével a diákok átfogó képet kapnak a bűnmegelőzés, az áldozatvédelem lényegéről.