A szőlőkabóca elleni védekezés új stratégiái

Az általános növényvédelem mellett, az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés időszerű kérdései voltak a fő témái a Móraagró Kft. konferenciájának, amelyet a Hotel Pelionban tartottak kedden.

A partnertalálkozó egyrészről a növényvédő szer gyártók és a termelők számára biztosította a közvetlen véleménycsere lehetőségét a szőlők növényvédelmének kérdéseiben, másrészről az állami hivatalok is széles körben megismertethették álláspontjukat, leginkább a közelmúltban nagy sajtónyilvánosságot kapott és  szakmai vitákat kiváltó „ badacsonyi hegyzár” ügyében.

Bakonyi Frigyes a szervező cég részéről tájékoztatta lapunkat. Elmondta, hogy rendkívül fontos feladatként kezeli cégük a mezőgazdasági szakmában termelő-, illetve szaktanácsadói munkát végző szakemberek tájékoztatását a legújabb eredményekről. Ugyanakkor –tette hozzá, nagyon fontos, hogy a már bevált technológiákon is csiszoljanak, amelyekhez a visszajelzések, a tapasztalatok nyújtanak segítséget. – Rendezvényeinknek általában aktualitása is van, ez most egy új „karantén kártevő” feltűnése, amellyel foglalkoznunk kell. A korai fagyok, rá az erős lisztharmat fertőzés, majd a kétszeri jégverés kihívások elé állított bennünket 2016-ban, amelynek tapasztalatait  levontuk. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a növényvédelem nem egyenlő a permetezéssel, az egy komplex tudomány, amely komoly felkészültséget, széleskörű, naprakész ismereteket igényel. Egy-egy új növényvédő szernek ma már gyógyszerszintű engedélyezési eljáráson kell keresztülmennie, hogy forgalomba kerülhessen. Prioritást kapott az elmúlt években a biztonság, a környezetvédelem ügye- mondta el lapunknak Bakonyi Frigyes.

Jordán Lászlót a NÉBIH elnökhelyettesét a Badacsony hegyre elrendelt növény egészségügyi zárlattal kapcsolatos fejleményekről kérdeztük. – A tünetes növényeket ki kell vágni és meg kell semmisíteni. Ugyanakkor az idei évben már kötelező védekezni a fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen is. A célok érdekében fokozott felderítést fogunk végezni a Badacsony hegyen. Sajnos jelenleg csak rovarölő szeres védekezésre van lehetőség, a NÉBIH honlapján a javasolt szerekről, a borvidékenkénti optimális védekezési időpontokról tájékozódhatnak a jövőben a gazdák. Ugyanis nem mindegy, hogy mikor kezdjük a védekezést, elsősorban a lárvákat kell megcélozni, az a legérzékenyebb stádium. Egyébként idén az FVM emelt támogatást is nyújt a védekezés anyagi vonzatainak enyhítésére. Azokat a szőlőterületeket viszont, amelyeket nem gondoznak, azokat statáriális jelleggel kivágatjuk, a költségeket pedig ráhárítjuk a zárlati előírásokat, jogszabályokat megsértő tulajdonosra. Jelenleg a Dunántúlon, Tolna megye kivételével minden megye érintett kisebb-nagyobb mértékben- tájékoztatta lapunkat a NÉBIH elnökhelyettese.  /Töreky László/