A szénmonoxid veszélyes!

Tíz szén-monoxid riasztó készüléket adott át a városnak a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke pénteken délelőtt. Vámos Csaba elnöktől Dobó Zoltán polgármester vette át a mintegy százezer forint értékű felajánlást.

Szomorú apropója volt a találkozónak, ugyanis január 11-én ketten haltak meg Tapolca-Diszelben szén-monoxid-mérgezés következtében. A polgármesteri hivatal egyik dolgozója és felesége vesztette életét. A polgármester a tragikus előzmények felidézése után kiemelte, bízik abban, hogy a mostani találkozó még inkább ráirányítja a figyelmet arra, hogy ilyen szörnyű baleset ne fordulhasson elő. Vámos Csaba arról beszélt, hogy megrendülten fogadták a Tapolcáról érkező hírt, ami az idei év első halállal végződő szénmonoxid mérgezése volt hazánkban. Sokkoló adat, hogy a mostani fűtési szezonban már tizenkilenc halálos áldozatot követelt a szénmonoxid. Tulajdonképpen ezek mindegyike elkerülhető lett volna. Az elnök hangsúlyozta, hogy küldetésüknek érzik a megelőzés elősegítését, amelynek része az most átadott tíz eszköz is, amelyek a mérgező gáz koncentrációjának kritikus mértékét időben jelzik. Hozzátette, az emelkedő balesetek száma sarkallta őket arra, hogy minél szélesebb körben figyelmeztessenek az észrevétlen, de kegyetlen gáz veszélyeire, ugyanakkor értetlenül állnak a kormány azon intézkedésével szemben, amely a gázkémények ellenőrzési gyakoriságát az évi egyről, két évente egyre ritkította. Pedig az életveszélyes kémények száma Magyarországon ma megközelíti a 200 ezret.

kemnyseprok_10aaa

Rig Lajos országgyűlési képviselő (balról), Vámos Csaba a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, Dobó Zoltán polgármester és Király Péter alelnök     (Fotó: szj.)