A számítógép és a biztonság

A mai életvitelünk szinte elképzelhetetlen az Internet használata nélkül.

Bándi Csaba a Balaton Elektronika Kft. műszaki vezetője nyilatkozott a Tapolcai Újságnak.

bandicsaba

Szinte minden információt az Internetről szerzünk be, az ügyintézések és a banki műveletek is nagyrészt már az Interneten történnek és nem utolsó sorban most már az okostelefonok rohamos terjedésével is nőtt a veszélyeztetés.
Fontos tudni, hogy nem elegendő az alkalmazott rendszerek védelme, azaz a vírusvédelmi és egyéb szoftverek telepítése, hanem szükség van a felhasználókban is tudatosítani, hogy mire kell figyelni az Internet használata során. A biztonsági szoftverek használata mindenképpen szükséges, mely már nem korlátozódik le a vírusvédelemre, hanem a teljes rendszer védelmét is ellátják. Mindenképpen a fizetős és támogatással is rendelkező termékeket javasolnám használni, mivel ezen gyártók a termékeket folymatosan fejlesztik és naprakészen biztosítják a frissítéseket.
Az úgynevezett “ingyenes” megoldások is használhatóak, azonban azok kisebb és nem biztos, hogy megbízható védelmet biztosítanak. Az alkalmazott felhasználói programok frissítését is mindig el kell végezni, de legfőképpen az operációs rendszerét. A vírusvédelem mellett szükséges a felhasználók tájékoztatása is, azaz mire figyeljenek az ismeretlen e-mailek vagy fájlok esetében. Általánosságban mondhatom, hogy ezeket az e-maileket és fileokat ne nyissák meg, hanem azonnal törölni kell, azonban az ismerős nevében küldött e-mailek mellékletében található ismeretlen fájlokat sem célszerű megnyitni, előbb mindenképpen ellenőrizni kell azokat.
Nem a legutolsó, de talán a legfontosabb teendő, hogy az adatainkról biztonsági mentéseket végezzünk. Ez lehet pendrive, DVD, vagy éppen a Security szoftverek által biztosított Interneten elérhető tárhely is, a lényeg hogy ezeket a mentett adatokat az eredeti helyétől (számítógép, tablet, telefon) elkülönítve tároljuk.