A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

A bizonytalan időjárás, majd a zuhogó eső sem tudta eltántorítani azokat, akik emlékezni gyűltek össze augusztus 2-án délelőtt, a régi temetőben.

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka számolták fel az auschwitz-birkenaui II/E. cigánytábort, kivégezve utolsó 3000 lakóját. Ugyan Tapolca nem rendelkezik Roma Nemzetiségi Önkormányzattal, de valakinek mégis fontos volt, hogy
ne múljon el anélkül ez a nap, hogy a városban fejet hajtanának az áldozatok előtt. Nyári Piroska volt a főszervező, aki beszéddel is készült e szomorú alkalom kapcsán.

Nyári Piroska volt a főszervező, aki beszéddel is készült e szomorú alkalom kapcsán

„A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett a cigány holokauszt nemzetközi emléknap”- tudtuk meg a főszervezőtől. Úgy véli, ezen a napon nem csupán rájuk, hanem a második világháború valamennyi áldozatára gondolnunk kell. „Mindaddig, míg létezik kirekesztés, gyűlölet, addig a holokauszt során meggyilkolt embereknek üzenete van a mának. Ezeknek a mártíroknak a sorsa arra kell tanítsa az emberiséget, hogy a nézeteltérések, véleménykülönbségek ne váljanak gyűlöletté. ”- fogalmazott Nyári Piroska. Szólt arról, hogy magyarok is részt vettek az emberek elpusztításában, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk azokról, akik menteni próbáltak. Történelmi visszatekintést hallhattunk Böröndy Ferenc nyugalmazott pedagógustól, aki először a tapolcai zsidók elhurcolásának borzalmait ismertette.

Történelmi visszatekintést hallhattunk Böröndy Ferenc nyugalmazott pedagógustól

A tapolcai cigányokat először a zalaegerszegi téglagyárba, majd a komáromi csillagerődbe, végül Auschwitzba, néhányukat Dachauba vitték- tudtuk meg tőle. Beszélt a talán kevesek által ismert rizapusztai szigorúan őrzött cigány-munkatáborról is, valamint a 118 halálos áldozatot követelő, Várpalota melletti Grábler-tavi vérengzésről. Végül Mézes András, a tapolcai Hit Gyülekezete tapolcai közösségének pásztora mondott emlékező beszédet, amelyben kitért arra, mennyire hajlamos az emberi lélek a feledékenységre, ezért az emlékezés mellett az emlékeztetés is a feladataink közé tartozik. „Bármilyen nehéz, de ahhoz, hogy az ember boldog legyen, fel kell dolgoznia a múltját”- mondta figyelmeztetően. Aki a cigánysághoz elsősorban a muzsikát köti, nem lehetett hiányérzete, ugyanis az ünnepi hangulatot emelte a Flare Beás együttes játéka, majd Farkas András énekművész előadása. A felsoroltakon kívül beszédet mondott még Orbán István, a Veszprém Megyei Roma Önkormányzat alelnöke.

A Flare Beás együttes

A megemlékezést a koszorúk elhelyezése zárta. Koszorút vagy virágot, gyertyát helyezett el több Roma Nemzetiségi önkormányzat. A Veszprém megyei és a sümegi nevében Orbán István, Ajkát képviselve Dömötör Norbert, Devecserből Orsós Ervin, Monostorapátiról Kovács György, Nagyvázsonyból Orsós Tibor. Tapolca város önkormányzata nevében Lévai József, az egykor Tapolcán élt zsidók leszármazottait képviselve dr. Vidosa Károlyné, a Hit Gyülekezete tapolcai tagjai közül Mézes András és Domokos Gábor, korábbi tapolcai roma vezetők: Bartha Józsefné és Szikszai János, a nőklub tagjai, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ munkatársai, a Fidesz tapolcai szervezete nevében Császár László a szervezők nevében a Nyári család koszorúzott. A főszervező köszönetet mondott Dobó Zoltán polgármester erkölcsi és anyagi támogatásáért, valamint a Roma Insituto Alapítványnak a rendezvényt támogató segítségéért.

A Hit Gyülekezete tapolcai csoportjának nevében is helyeztek el koszorút