A nagy mesemondóra emlékeztek

Idén is csatlakozott a városi könyvtár a Népmese hete rendezvénysorozathoz, amelyet minden évben Benedek Elek születésnapjához, szeptember 30-hoz igazítanak, ez évben szeptember 24-28. között tartották meg.

Sok gyermek is mesélt, ám most nem könyvből felolvasva, hanem kívülről mondták azokat, ami nagy bátorságot igényel az előadótól.

A felhívás olyan felnőttekhez, gyermekekhez szólt, akik szívesen hallgatnak vagy mondanak meséket. Ez évben több újdonság is akadt a megszokottakhoz képest. A mesélők között voltak például a rendőrség és a bíróság dolgozói is. Sok gyermek is mesélt, ám most nem könyvből felolvasva, hanem kívülről mondták azokat, ami nagy bátorságot igényel az előadótól, ugyanakkor jó hatással van a memóriára, annak fejlődésére. A rendezvény sok tapolcai és környékbeli óvodát és iskolát is megmozgatott, a hét olyannyira be volt táblázva, hogy akadt, aki a következő hétre kapott csak időpontot. A szervező, Vasáros Ferencné gyermekkönyvtáros ügyelt arra, hogy a hallgatóság valóban figyeljen a mesére, ezt pedig úgy segítette elő, hogy a mese végeztével kérdéseket tett fel, majd jutalmazta mind a helyes választ adót, mind a mesélőt. Tőle értesültünk, hogy eddig több mint 600 résztvevője volt az eseménynek: felnőttek és gyerekek egyaránt, és a kedvenc történetnek A kiskakas gyémánt félkrajcárja bizonyult. Manapság egyre többen felismerik a mese, mesélés pozitív hatásait, a hamarosan városunkba látogató pszichológus, Vekerdy Tamás is gyakran nyilatkozik róluk pozitívan. A mesék szerinte vigasztalják, megnyugtatják a gyermekeket. Azonban fontos, hogy ne csupán televízióban látott meséken nőjenek fel, hanem -fantáziájukat, képzelőerejüket fejlesztve- hallgassák, olvassák is azokat.