Hegyről festett víziók

Július végéig látható Sipos Endre festő-pedagógus „Szent György-hegyi víziók” c. tárlata a Tamási Áron Művelődési Központban. A neves művész első tapolcai kiállítását az elmúlt hét végén Veszeli Lajos festőművész nyitotta meg.

Balról,  Veszeli Lajos, mellette Sipos Endre mutatja a kamerának a Barczáné Tóth Boglárka igazgatótótól átvett TÁMK-s emléklapot. 

-Ő az a festő, aki nem lendületből dolgozik, hanem kizárólag intuícióira hallgat. Endre alaposan átgondol minden kompozíciót, minden ecsetvonást, mielőtt az felkerülne a vászonra- méltatta a fővárosi kötődésű, de tájainkon új otthonra, alkotói közegre lelt Sipos Endre  stílusát, habitusát Veszeli Lajos, aki a balatoni, Balaton-felvidéki táj, az itteni hegyek szerelmesévé lett jelentősebb művész elődök méltatásáról sem feledkezett meg. – Sipos Endre kezd beékelődni ebbe a  méltán neves közösségbe, hiszen egy gazdag örökségre támaszkodhat- adott hangot véleményének.

 Sípos Endre festőművész 1951-ben Békéscsabán született. 1975-ben végezte el az Egri Tanárképző Főiskola biológia-rajz szakát, majd az  Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán a  filozófia szakot. Az 1983-tól működő Fővárosi Rajztanári Stúdió alapítója. 1988-tól vezeti a Fővárosi Képző- és Iparművészeti Diákbiennálét. 1994-től alapítója és vezetője az ARTŐR művésztanár csoportnak. Kezdeményezője, patronálója, művészeti írója, majd 1996-tól tagja a Művésztanár Társaságnak.

25 évig a fővárosban rajz szakfelügyelői, illetve vezető szaktanácsadói feladatkört látott el. Jelenleg az ELTE múzeumpedagógusi képzésében óraadó művészeti tanszékvezető. Ma már nyugdíjas.

1972-től rendszeresen szerepel kiállításokon grafikáival és festményeivel, Debrecentől Budapestig, Zalaegerszegtől Párizsig. Számtalan nívós kiállításon mutatkozott be az elmúlt évtizedek során önállóan és rangos művészekkel közös tárlaton is. Mivel élete nagyobb részében, mint pedagógus működött- különböző fórumokon-, ezért festői- művészetfilozófiai munkássága az utóbbi években, nyugdíjasként teljesedett ki. Sipos Endre- mint művészet-filozófus- kidolgozott egy eredeti, igen hatékony és sokoldalú műelemzési módszert, melyet ő maga “vertikális műelemzésként” aposztrofál. Ezt az egyéni módszert- melyet a zene vonatkozásában a „Kodály-módszerhez” hasonlít s melynek jegyében több évtizeden keresztül oktatta a legkülönbözőbb korosztályú hallgatókat a művészet értő megközelítésére- a közeljövőben szándékozik kiadni önálló könyv formájában. „Minden műalkotás létrehozásához kell egy nagy adag élet – és festői tapasztalat. Az alkotó művein a belső, emberi tartás őszintesége kell, hogy megnyilvánuljon. Különben a mű: hamis és értéktelen- vallja Sipos Endre”. A művésznek óriási, szerteágazó festői-és élettapasztalata van.Ez a hamisítatlan, expresszív őszinteség sugárzik szemet gyönyörködtető, változatos alkotásaiból is. Sipos Endre első tapolcai önálló tárlatának hangulatát Tóth Rompos Patrícia és Tóth Péter igényes zenei produkciója emelte. /Töreky László/