A lélek mélységeiből született “MásKépek”

Somogyiné Varga Anikó, a Tapolca Városi Képzőművész Kör alkotójának első önálló kiállítása bebizonyította, hogy az egyedi látásmód, a mögöttes tartalom, az absztrakt ábrázolás együttese kiemelt értéket képvisel a képzőművészet világában, és különösen figyelemre méltó egy helyi alkotói csoport életében. A MásKép című tárlat hétfőn nyílt meg a Tamási Áron Művelődési Központban.

Tihanyiné Bálint Zsuzsanna, Somogyiné Varga Anikó és Barczáné Tóth Boglárka a megnyitón

Amint azt Tihanyiné Bálint Zsuzsanna,  a kör vezetője a kiállítást megnyitóján megfogalmazta, Anikót nem túlzás festőművésznek szólítani, műveinek minősége ugyanis önmagáért beszél.     -Csoportunk megbecsült  tagja, aki sok ismert és nagyra tartott művészhez hasonlóan, nem kapott akadémiai képzést, kimagasló tehetsége és szorgalma juttatta el arra szintre, ahol alkotásai már felismerhetően egyedi vonásokkal, karakterisztikus stílusjegyekkel rendelkeznek, valahol a szimbolizmus, kubizmus és az expresszionizmus határmezsgyéjén.

Egyedi vonások, karakterisztikus stílusjegyek, az önkifejezés őszinte szándéka jellemzi Somogyiné Varga Anikó alkotásait

Anikó néhány év alatt nagy utat tett meg, hogy elmondhassuk: igen ez ő- méltatta az alkotót és az ecset alól kikerült kimagasló minőségű munkáit Tihanyiné Bálint Zsuzsanna. A kör vezetője a kiállításon látható festmények megosztó kölönlegességére utalva, hitet tett a művészet modern felfogása mellett, amely az önkifejezésnek számos módját és technikáját fogadja el, szinte korlátlan szabadságot biztosítva az alkotónak. – Nics olyan művész, alkotás ami mindenkinek tetszik. Azonban bármilyen is az izlésünk, a művész tiszta szándékát tisztelnünk kell!

Mert az igazi műalkotás nem más, mint a  a művész lelke, ami előtt kötelességünk fejet hajtani-hangsúlyozta. Somogyiné Varga Anikót és a közönséget elsőként Barczáné Tóth Boglárka, a kiállításnak helyet adó Tamási Áron Művelődési Központ vezetője köszöntötte. Az alkotói kör megbecsülését Verebélyi Zoltán, a Tapolca Városi Képzőművész Kör tagja tolmácsolta a kiállító felé.

Őri Jenő és Román Iván

A kiállítás hangulatát Őri Jenő és Román Iván a Járdányi Pál Zeneiskola tanárainak hangszeres játéka emelte. A kiállítás április 10-ig tekinthető meg a TÁMK aulájában. /tl/