A költő, aki nem csak szavakkal fest

Németh István Péter neve Tapolcán egybeforrt az irodalommal, az írással, a szavakkal bánás, a „szavakmögöttiség” érzéki mesterségével . Talán éppen ezért lepett meg néhányunkat, hogy egy másik önkifejezési formának, a fotózásnak is hódol a tőle megszokott művészi igényességgel a tapolcai költő. A napokban -barátai, munkatársai támogatásával, biztatásukra- egy kiállítás keretében is megtekinthetővé vált az általa készített fotóalkotások egy része a VOKE Batsányi János Művelődési Központ aulájában.

(kattintás a képekre a nagyításhoz)

németh istván péter

 

németh istván péter 3

A kiállítás megnyitóján a fényképezésnek szintén nagy lelkesedéssel hódoló Szakács Péter atya méltatta, egyébként nagyon informatív, mégis oldott, élvezetes stílusban István fotóit.

nip 3

Merthogy ezek a fotók mesélnek. A tapolcai művész így vallott; akkor „fotózom, amikor beszélni nem tudok”.

nip 2

A szerény vallomás, talán csak félig igaz. Ugyanis ezek a képek akaratlanul is beszélnek, arról, hogy Németh István Péternek egyéni arca van, sajátos, barátságos, művészi karaktere, amely minden jelenséget képes másként látni, valami mást megélni belőle,  mint mi, akik sokszor stresszesen vagy fásultan nézzük közvetlen környezetünk szépségeit, legtöbbször nem látva az erdőtől a fát, vagy éppen fordítva, a fától az erdőt.

németh istván péter 2

A fotózást nem most kezdte a helyi irodalmár. Már több, mint negyven éve, az analóg technika virágzó korszakában,   tükörreflexes Zenitjével ismerkedett  a rekeszérték, az idő, a fény, a távolság és az optika összefüggéseinek tudományával.  Elmondta, ma is nagy alázattal tanul azoktól, akik avatottabb mesterei a fotózásnak. Témái nem a tenger, sem távoli vidékek más egzotikumai, neki elég a tópart, Tapolca épületei, a Balaton, a környező vidékekből meglátott, kifigyelt, „kiérzett” részlet.  Hogy az hamarosan egy monitoron, vagy  fotópapíron, olyan „némethistvánpéteres” legyen, ahogy csak az ő képei tudnak lenni: költőien magányosak és szelíden líraiak egyszerre.