A keresztény, nemzeti értékek mentén

Kulturális kabinet jött létre Tapolcán. Feladata többek között, a 2015-ös évre tervezett kulturális események koordinálása, támogatása.

passsanyiErről Pass Sándor a kabinet vezetője tájékoztatta lapunkat. Mint megtudtuk, a csoport az önkormányzattól független, bár Dobó Zoltán polgármester kérésére alakult, és az ő munkáját is segíti. Havi rendszerességgel jönnek össze, amikor az adott időszakra előkészített tervezetet egyeztetik, véleményezik.
A társadalmi munkában tevékenykedő tagok: Barczáné Tóth Boglárka, Füstös Zsuzsanna, Décsey Sándor, Bányai Barbara, Havasi Gábor, és Bertalan Csaba.
– Munkánk egyik része, az intézmények működésének összehangolása, hogy programjaik se időben, se az esemény jellegét tekintve, ne ütközzenek egymással. Ami pedig a tartalmi kérdést illeti, azt polgármester úr korábbi megnyilatkozásaiban világossá tette számunkra, a következő öt évben a keresztény nemzeti értékrend restaurációját szeretné városunkban. Ez azonban nem jelent kirekesztést a nem vallásos emberek számára. Ellenkezőleg, ez az értékrend pontosan, a szeretetből fakadó közösség építését, a közösség egyben tartását jelenti. Ma erre égető szükségünk van! Már az is eredménynek mondható, ha többször, és többen jövünk össze, ha megértjük, hogy ami a városé, az valamennyinké, hogy azt érezzük, nem itt lakunk, hanem itt élünk. Mert ez óriási különbség. Minden korban volt keresztény, nemzeti szellemiségben élő, és alkotó irodalmi óriás. Mi tőlük szeretnénk meríteni, mert az ő gondolataik örökérvényűek, megszívlelendők, és óriási érdemeik vannak a magyarság megmaradásában. Nyilván mindez lelki táplálék lehet számunkra, anyagi szükségleteink fedezetét az elvégzett munkánkért kapott fizetéssel teremtjük meg magunknak. Városunkban minden olyan szándékot támogatni kell, amely munkalehetőséget biztosít az itt élők részére. Nagyon fontos, hogy amikor egy idegen ember, aki üzleti, beruházási szándékkal érkezik, jó benyomást kapjon Tapolcáról, az itt élőkről. Nem mindegy, hogy lehajtott fejű, egymást elkerülő kerülő embereket, vagy, mosolygó arcokat, összetartó közösséget lát. Ezért is fontos, hogy több időt töltsünk együtt, kiszabaduljunk a szürke hétköznapokból, hogy testben és lélekben megerősödnünk – fogalmazott Pass Sándor.

Kép és szöveg: Szijártó János