A jövő nyárra készül el a strand

Szijártó János – Tapolcán az egyik gyakran feltett kérdés napjainkban a városi strand-fürdőhöz kapcsolódik. Azaz, mikor készül el?

levaijozsef

Lévai József alpolgármester: A jövő nyárra készül el a strand

Arról már a tavasszal beszámoltunk lapunkban, hogy megkezdődött a fejlesztés az évek óta nem működő strand területén. Azonban a márciusban felvonuló munkagépek egy gödör kiásása után eltűntek a helyszínről, így a külső szemlélő számára úgy tűnik, hogy nem történik semmi. Lévai József kérdésünkre elmondta, hogy a látszat ellenére zajlanak a munkálatok, bár kétségtelenül nem látszanak ezek a nyilvánosság számára. – Februárban kötöttük meg a szerződést a kivitelezésre, amit gyorsan módosítani is kellett több pontban. Az azonban nem változott, hogy a tervek szerint a jövő év nyarán már fürödhetnek a tapolcaiak a strandon. A nagymedence vonatkozásában szintén változtatni kellett a terven, így azt újbóli közbe-szerzésre bocsátottuk. Ennek végeredménye a nyáron várható. Arról van szó, hogy a nagymedence több élményelemet kap, mivel a fürdőzők igénye ma inkább erre hajlik. Számos jelzés érkezett be hozzánk, így ezért módosítottuk az eredeti elképzelést. Ez konkrétan azt jelenti, hogy csökkentettük az úszásra használható felületet, a korábbi öt pályásról három pályára. Rövidebb lesz a medence ezen része, de a 120-140 centiméteres vízmélység lehetővé teszi az úszásoktatást is. Kialakítanak itt egy jakuzzit is, valamint élmény-elemekkel, légbefúvókkal teszik a mai kor elvárásai alapján teljessé az élménymedencét – hangsúlyozta az alpolgármester.
Három medence lesz egyébként a strandon. Ebből egy a gyerekeké, amely két víztérrel biztosítja az egészen kicsik strandolását, illetve a nagyobbakét is. Aztán lesz a meleg vizes, (termál) medence, amely szintén két részből áll. Az egyik fele a pihentető „ülőmedence”, míg a másik a csúszdákhoz szolgáló „érkező” medence, ami minden bizonnyal főként a fiatalabb korosztály szórakozását biztosítja majd.
A tervek változtatása természetesen nem módosít a beruházás tervezett költségein, ami mintegy 430-450 millió forintos összköltséget jelent. Ebből a pénzből 250 millió forint az állami, vissza nem térítendő támogatás, a többit saját erőből biztosítja a város.