A haragot elfojtani hiba, de kezelése tanulható!

Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógus-pszichológus, a harag természetéről és kezelésének módjairól szóló tematikus előadását nagy érdeklődés kísérte az Irgalmas Nővérek Rendházában hétfőn. A neves szakember a Boldog Özséb Alapítvány és a Templomos Lovagrend meghívására érkezett Tapolcára.

Kontroll alatt tartható a mindannyiunk életében időről-időre szinte törvényszerűen felbukkanó harag érzése? Van-e gyógyír a gyakran destruktív, lélekgyötrő, kapcsolatromboló érzésre, jelenségre annak lecsendesítésére? Pécsi Rita a keresztényi értékek mentén született előadása egyértelmű igen választ adott a fenti kérdésekre, de azt is kiemelte, hogy a pozitív változásért sokat kell tennie az érintetteknek. Márpedig gyakorlatilag mindenki érintett, nemtől és kortól függetlenül.

Azonban előbb meg kell érteni a harag természetét, keletkezését, működését,  majd (tanítható és tanulható) tudatos döntések sorozatával, okos kommunikációs fogásokkal szükséges mederben tartani azt- derült ki az előadásból.

A pszichológus szerint, a harag egyfajta vészjelzés, feszültség, amely veszélyérzetből fakad. Elfojtani azonban kifejezetten káros, hiszen magától nem párolog el, a legváratlanabb szituációkban fog rombolni. Ugyanakkor a harag ösztönös szabadjára engedése is nagyon nagy hiba! Éppen ezért fel kell tennünk magunkban egy fontos kérdést, mielőtt bárkire és bármire megharagudnánk,   vajon ismerek minden körülményt, ami megalapozza a negatív érzésemet, vagy pusztán csak saját értelmezési keretet adtam egy történetnek?

Az előadó azt tanácsolta a jelenlévőknek, hogy igyekezzenek „időt nyerni”. Gyűjtsenek információkat attól a személytől, akire haragszanak, kifejezetten koncentráljanak a kiváltó körülményre, lefejtve arról az egyéb vádakat, hiszen a kölcsönös megértés oldhatja fel a konfliktust leginkább. Uzsalyné Pécsi Rita vetítéssel színesített előadása a valós életből, saját környezetében megtörtént esetekből, továbbá az irodalom, illetve a filmek világából hozott fel példákat gyermekkori és a felnőtt korban jelenlévő konfliktusokra, a harag megnyilvánulásaira. Rámutatott, a tudatos ember haragjában is jóindulatú, csak a haragot kiváltó közvetlen személyre és okokra koncentrál, logikusan gondolkodik a konfliktusról és minden esetben képletesen szólva, elengedi annak a nyakát, akire haragszik.

A rendkívül érdekfeszítő, tanulságos, ám a feszült helyzeteket a humor eszközeivel is oldó és szemléletessé tevő előadás nagy sikert aratott, a pszichológus előadót hosszan tartó tapssal jutalmazta a közönség. Az eseményt teljes terjedelmében rögzítette a Tapolca Városi Televízió, amely a több, mint egy órányi felvételt, az előzetes tervek szerint 2018. június 21-én tűzi műsorára. /Töreky László/