A háborús hősökre, áldozatokra emlékeztek

A hősökre emlékeztek hagyományőrző katonai tiszteletadással az amerikai, német, orosz, magyar emlékműveket magába foglaló II. Világháborús Katonai Emlékparkban és az I. Világháborús Katonai Parcellánál vasárnap.

A tapolcai önkormányzat és a Honvéd Kulturális Egyesület által szervezett megemlékezésen részt vett és koszorúzott Wolfgang Paul Illner vezérkari alezredes, a német nagykövetség védelmi attaséja és Nikolay Bondarenko korvettkapitány, az orosz nagykövetség katonai attaséjának helyettese. Kovács Melinda külön köszöntötte még Rig Lajos országgyűlési képviselőt, Szabóné Szakács Juditot, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Tapolcai Járási Hivatal hivatalvezető-helyettesét, dr. Csikány Tamás ezredest, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Doktori Iskola vezetőjét. A város nevében Dobó Zoltán polgármester és Németh Mária Anita jegyző koszorúzott.
A rendezvény szónoka dr. Csikány Tamás volt, aki több kerek évfordulót sorolt fel, a Hősök napjához, s egyáltalán a hadsereg, a honvédelem témaköréhez kapcsolódva.

– Először 1917-ben, majd 1924-ben is eszébe jutott a magyar katonai vezetésnek a hősök emlékének ápolása, s ekkor ezt törvénybe is foglalták. Utána sok helyen emelkedtek I. Világháborús emlékművek, szép számmal adták át a vitézi címeket, hogy a nép hősként tekintsen azokra akik a háborúban harcoltak, s majd azokra is, akik később teszik ugyanezt. A 2001-es törvény ezt még kiegészíti azzal, hogy mindenkit hősként kell tisztelni, aki fegyverrel, vagy anélkül, civilként, vagy katonaként a hazáért hozott áldozatot – fogalmazott beszédében az ezredes arra is utalva, hogy a 2001-es törvény határozott a Magyar Hősök Emlékünnepéről, amelyet azóta minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapján tartanak meg országszerte.
A II. Világháborús Katonai Emlékparkból a Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomba sétáltak át a résztvevők, ahol tábori misét tartottak a Hősök Napja alkalmából.

Képek ITT