A gimnázium felújítása, közlekedés, új lakások

Még mindig kérdés Tapolcán a gimnázium felújítása, beszédtéma a helyi közlekedés saját kézbe vétele és új lakások építésének elindulása. Több más mellett ezekről a témákról beszélgettünk Tapolca polgármesterével, Dobó Zoltánnal.

– Egyenként hatezer eurós áron vásárolt három jó műszaki állapotban lévő autóbuszt az önkormányzat, amelyek már a lakosságot szolgálják. Kifejezetten jók a tapasztalataink, nem beszélve arról, hogy ezeket a járműveket a német partnernek köszönhetően tulajdonképpen negyed, ötöd áron vettük. Amitől tartottunk, az a sofőrök kérdése volt, de mára bebizonyosodott, hogy felesleges volt az aggodalom. Amin finomítani kell, az a menetrend. Információink szerint 2012-2013 körül volt a legoptimálisabb a helyi közlekedés ebben a tekintetben, így azt az időszakot kiemelten vizsgáljuk a mostani menetrend kialakítása során. A buszos közlekedés saját kézbe vétele jelentős minőségi változást jelent az utazóközönség részére, a városnak pedig közép- és hosszú távon is jelentkező megtakarítást. Sőt, most már olyan pozitív hozadékról is beszámolhatok, hogy az országos rajzpályázaton helyezést elérő gyerekeket saját járművel vittük el Budapestre, nem kellett ehhez buszt bérelni – mondta Dobó Zoltán.
A közelmúltban Tapolcán rendezett Ikarus találkozó kapcsán megjegyezte a polgármester, hogy nagyon jól sikerült a rendezvény, sok elismerő visszajelzés érkezett azóta. A programot két év múlva tartják legközelebb Tapolcán, de már most körvonalazódik az a verzió, hogy a hatalmas érdeklődés okán kétnaposra tervezik.

– Kiemelt kérdés ma Tapolcán a tanuszoda elhelyezése. Tárgyalunk a Nemzeti Sportközpontokkal, hiszen továbbra is szeretnénk elérni, hogy a Barackos lakópark helyett, a már működő strandunk mellé kerülhessen a beruházás. Ennek számos előnye lenne. A probléma az, hogy a Nemzeti Sportközpontoknak viszonylag kötöttek a keretei, s az eredeti terven csak úgy tudnak változtatni, hogy az általuk kalkulált költségek nem változnak. Ha mégis, akkor a különbözetet a városnak kell állnia.
A Batsányi János Gimnázium felújítása továbbra is különösen foglalkoztatja a tapolcaiakat. Ezzel összefüggésben a polgármester hangsúlyozta, hogy mindent elkövetnek a fejlesztés megoldása, a kapott pályázati keret felhasználása érdekében.
– Közel 280 millió forintot nyert pályázaton az államtól energetikai felújításra a Batsányi János Gimnázium és Kollégium, a tervezett beruházás azonban ennél lényegesen magasabb összegből lenne kivitelezhető. A felújítás szükségszerű, azonban a pályázaton nyert összeg nem fedezi a fejlesztés költségeit, a tervezetthez képest 50-70 százalék közötti az a nagyságrend, amennyivel többe kerülne a projekt kivitelezése most. Ezt azt jelenti, hogy további forrásokat kell keresnünk. Az Államkincstártól maximum 15 százaléknyi támogatást lehet még nyerni, ezt is igyekszünk kihasználni, de önmagában ez nem elég. Azt azonban állíthatom, hogy mindent elkövetünk a gimnázium megújítása érdekében, hiszen szerencsére az intézmény ismét egyre népszerűbb a diákok és szüleik körében – tette hozzá.
Kiemelte azt is, hogy fontos tapolcai beruházás indult el a Reperál Kft. jóvoltából a Dobó lakótelepen. Az egykori varroda épületből alakítanak ki 36 lakásos társasházat, ami minden bizonnyal enyhít a mostani lakáshiányon. Újabb lakások épülnek még Tapolcán a Május 1. utcában a félbehagyott lakópark-beruházásnál is, itt a Vektorbau Invest Kft. és a Jánház Kft. együttműködéséből létrejött Csobáncház Kft. kezdi meg tevékenységét.
A polgármesteri hivatal nyári működéséről is kérdeztük Dobó Zoltánt. Megtudtuk, hogy lesz két hét szünet, amikor a teljes épület zárva tart majd, kivéve az anyakönyvezést. Ez az időszak az e hónap végét és a következő hónap elejét érinti. A nyár többi részében a szokásos nyitva tartás szerint működik a hivatal.