A férfi párbajtőr válogatott Tapolcán edz

A vívószezon befejeztével, az Európa- bajnokság utáni egy hét pihetőt követően, a három hetes edzőtábor első állomásaként Tapolcán kezdte meg a felkészülést a férfi párbajtőr válogatott a nemzetközi évad legrangosabb versenyére, a júliusi lipcsei világbajnokságra.

Dobó Zoltán polgármester köszöntötte a sportolókat. Balról jobbra (Dancsházy- Nagy Tamás vezető edző, Cho Taeun Sándor, Bányai Zsombor, Rédli András, Dobó Zoltán, Siklósi Gergely, Somfai Péter, Berta Dániel, Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány)/Fotó: Májer Edit/

Két Tapolcáról indult sportoló is erősíti a válogatottat, akik hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a felkészülésbe.
Rédli Andrástól megtudtuk, hogy ebben az egy hétben délelőttönként vívó-, délután pedig általában fizikai edzéseken vesznek részt, kiváló környezetben. A Hunguest Hotel Pelionban szálltak meg, emellé adott a Csermák József Rendezvénycsarnok, illetve a Batsányi János Gimnázium és Kollégiumban található vívóterem is. Innen indulnak tovább Tatára, majd Budapestre, ahol a finomhangolás van vissza, hiszen már a világbajnokság „kapujában” vannak.

Bemelegítés a Csermák József Rendezvénycsarnokban. /Fotó: Májer Edit/

Remek edzőpartner. /Fotó: Májer Edit/

Rédli és Siklósi legutóbb díjazottként volt együtt jelen a rendezvénycsarnokban a X. Sportgálán. /Fotó: Májer Edit/

Somfait díszvendégként hívták meg legutóbb februárban Tapolcára. Most edzeni jött. /Fotó: Májer Edit/

Sikerült elkapni a “fényt”. /Fotó: Májer Edit/

Rédli érzi az egy hetes pihenő jót tett az edzőtábor előtt, szükségük volt a kikapcsolódásra, hiszen az Eb előtti felkészülés is igen hajtós volt, és maga a megmérettetés is kivette az energiájukat.

Nem tétlenkednek. Kemény edzés folyik a vívóteremben. /Fotó: Májer Edit/

Minden adott az edzésekhez./Fotó: Májer Edit/

Rédli jelezte, távolabbi célokban sincs hiány, hiszen a férfi párbajtőr csapat abban gondolkodik, hogy a tokiói olimpiára kijusson, ehhez építik most az új csapatot. Boczkó Gábor és Imre Géza helyét Bányai Zsombor és Siklósi Gergely vette át, akiknek meg kell adni az esélyt, hogy beérjenek a csapatba. Rédli úgy véli, jó úton járnak, hiszen a fiatalok felismerték azt, hogy kemény munkával lehet előre jutni, mindemellett hallgatnak a tapasztaltabb társaikra is és az edzőknek is nagyon jó a koncepciója – minden biztosítva van számukra. Ráléptek a profi útra, motiváltak és nagyon szeretnének eljutni a 2020-as olimpiára.

Bányai (balra) keményen edz. /Fotó: Májer Edit/

András tavalyi sérülésének vannak még következményei, bizonyos szúró fájdalmak a térdében. Főleg a kitámasztásoknál és a rövid sprinteknél okoznak kisebb problémát. Egy héten nagyjából négyszer gyógytornára jár, emellett izmot is kell még építeni combra. Szerencsére mindebből a páston semmi sem mutatkozik meg, nem mondaná meg a külső szemlélő, hogy fájdalma van, amit nem is érez ott, csak a fent említett gyakorlatoknál „húzza még” a lábát.

Néhány gyakorlatnál András még érez kisebb fájdalmat. /Fotó: Májer Edit/

A Tapolcán töltött egy hét alatt van idő természetesen kikapcsolódásra, családra is, hiszen több hónappal ezelőtt volt itthon utoljára. Társaival programjukból nem hiányozhat az „óvatos” borkóstoló, mellette kisebb kirándulások a környéken, hiszen úgy véli, a természet az egyik legjobb forrása annak, hogy az ember megfelelő állapotba kerüljön mentálisan és kipihenje magát.

/Fotó: Májer Edit/

/Fotó: Májer Edit/

Siklósi Gergő idén életének egyik új fejezetéhez érkezett. Most nagyon jól érni magát, egy professzionális környezetbe került be, Rédli és Somfai jó példát mutatnak neki, próbálja őket követni. Sokat segítenek neki beilleszkedni a felnőtt versenyzésbe, ahol elmondása szerint még rengeteget kell tanulnia, sok hiányosságát felfedezte, mindemellett remekül érzi magát, és próbál folyamatosan fejlődni.

Siklósi (jobbra) egyik célja a folyamatos fejlődés. /Fotó: Májer Edit/

Jelenleg Budapesten él, egyetemre jár, mellette napi két edzésen vesz részt a válogatottal, ami nagyjából öt órát jelent. Célja a világbajnokságon való sikeres szereplés, azt követően bent maradni a válogatottban, a négyes csapatban, felfejlődni, utána pedig eljutni Tokióba. /Májer Edit/