A cél Spárta

Az ultrafutók egyik legnagyobb álma a Spartathlon. A tapolcai Földesi József is rajthoz áll szeptemberben a 246 kilométeres görögországi távon.

Földesi József “civilben”, futócipő nélkül.   /Fotó: Májer Edit/

Az ultramaratoni futóverseny minden év szeptember utolsó péntekén, idén harmincötödik alkalommal rajtol Athénból, az Akropolisz lábától, a cél pedig Leonidász király Spárta főterén álló szobra. A táv igazi próbatétel elé állítja az indulókat. Harminchat órás folyamatos futás, 1200 méteres szintkülönbséggel, sziklás hegyoldalon, gyorsforgalmú utakon, településeken át, kitéve az időjárás szeszélyének.

József a Tapolcai Trappolók oszlopos tagja. Egy kép a tavalyi Tapolca Félmaraton Futóversenyről. /Fotó: Májer Edit/

– Elindulunk, és amíg célba nem érünk, másfél napig futni kell – kezdte Földesi József. Elmondta, az egyik legnagyobb vágya teljesült azzal, hogy bekerült a Spartathlon versenyzők közé. – Nem egyszerű eljutni a rajtvonalig. Közel 400 futó indulhat, minden országnak megvan a maga kvótája, a magyarokat huszonnégy fő képviseli. Nagyon sokan elérik a kiírásban szereplő, nevezéshez szükséges kvalifikációs szintet, így egy további körben „húzzák ki a szerencsés nyertesek” nevét. Harmadik éve próbálok bekerülni, eddig nem sikerült. Idén a jelentkezés leadása után elengedtem a dolgot, így nagyon meglepett, amikor egy futótársam gratulációja kapcsán tudtam meg, hogy bekerültem a keretbe. – osztotta meg velünk József. Elmondta, nincs külön edzésterve, az eddigi jól beváltat folytatja. A futáson kívül elengedhetetlen, hogy „fejben erős legyen”, úgy érzi, ezzel sem lesz gond.

A tapolcai futóközösség osztozik József örömében, mindenben támogatják, amiben tudják, viszont a részvétel anyagilag igen megterhelő, így ezen a területen szívesen fogadja a szponzorok hozzájárulását.
/Májer Edit/