Ápolják a hagyományt

A természet tavaszi megújulásának és Krisztus feltámadásának jegyében idén is felelevenítették, és erősítették Monostorapátiban a zöldágjárás hagyományát, tájékoztatta lapunkat Takács Péter polgármester.

zoldagFotó: Taál István

Amint azt elmondta, a helyi általános iskola néptáncos gyermekei megjelenítették a húsvétvasárnaphoz és más tavaszi vasárnapokhoz (azok közül legfőképp Pünkösdhöz) kapcsolódó énekes, kapuzós játékot, a zöldágjárást, a tavasznak, a természet megújulásának jelképét. Régen ez egy remek alkalom volt arra, hogy a fiatal lányok megmutathassák magukat, hallassák énekhangjukat a falu minden tagjának. A kapukat általában a legidősebb leányok kiváltsága volt tartani, ki is kellett ezt érdemelniük.
Az apáti gyerekek a falu határából indultak, a főutcán, és kisebb utcákban is hírül vitték a falu népének, a kíváncsiskodó helybelieknek, a menetet kísérő szülőknek, hogy az örök körforgás idén sem marad el. Kaput tartva, azon átbújva, énekelve értek el a templomig, ahol rövid, környékbeli párválasztó játékokból összeállított tánc-, illetve játékfűzést láthattunk, hallhattunk tőlük. Ezt a zöld ágak oltár elé vitele követte. A gyerekeket Németh Eszter tanítónő készítette fel, ő oktatja a gyermek tánccsoportot is.
A templomban Illés Sándor plébános megáldotta a virágzó ágakat, melyek nemcsak egy néphagyomány eszközei, kellékei, hanem az új élet, a feltámadás szimbólumai is. Szép példája annak, hogyan kapcsolódhat össze a világi és az egyházi szál a mi népszokásainkban.